ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Richard Nielsen: "Σκοπός του επιχειρείν να κάνει καλύτερο τον επιχειρηματία και τον κόσμο" (1/7/08)


Αθήνα 1.7.2008, 20:22
Το θέμα της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα της σημερινής κατάστασης των δανείων "subprime", προσεγγίζοντάς το μέσα από την οπτική γωνία της επιχειρηματικής ηθικής που πρώτος δίδαξε ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με τον οποίο, ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι η δημιουργία πλούτου κατά τέτοιον τρόπο που να κάνει τον επιχειρηματία καλύτερο άνθρωπο αλλά και την κόσμο ένα καλύτερο μέρος, ανέλυσε ο καθηγητής Richard Nielsen, κάτοχος της επώνυμης καθηγητικής θέσης στην Επιχειρηματική Ηθική «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» του ALBA Graduate Business School, σε εκδήλωση με θέμα: «The current subprime financial crisis: Ethics issues and potential reforms», που οργάνωσε το ΑLΒΑ και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του την Τρίτη 24 Ιουνίου 2008.

Ο καθηγητής Nielsen ξεκίνησε την ομιλία του αναλύοντας την σημερινή κατάσταση των τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, κάνοντας συγκρίσεις με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, ενώ εστίασε στα δάνεια "subprime", στο ιδιαίτερο ρίσκο που τα συνοδεύει, καθώς και στις οικονομικές συνέπειες που προκαλούν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ με την αισθητή μείωση των επιτοκίων και την προσφορά χρηματοδότησης σε χαμηλό κόστος και κρατικών πόρων για δανειοδότηση σε τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Παράλληλα, ο δρ. Nielsen εστίασε στα ηθικά ζητήματα που συνεπάγονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: στο ηθικό ρίσκο που δημιουργείται από τον εφησυχασμό πολλών ότι σε περιπτώσεις κρίσεων θα υπάρχει πάντα η κρατική παρέμβαση, ενθαρρύνοντας ριψοκίνδυνες ενέργειες, στην έλλειψη διαφάνειας τέτοιου είδους οικονομικών συναλλαγών, στην σύγκρουση συμφερόντων εκείνων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και τέλος στο κατά πόσο είναι δίκαιη η μεταφορά εισοδήματος και πλούτου από τους απλούς ανθρώπους για την αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος σε πιθανές μεταρρυθμίσεις και λύσεις, όπως για παράδειγμα, η αποδοκιμασία από την κυβέρνηση των συναλλαγών υψηλής δανειοδότησης, η απαίτηση να συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες "subprime" στον ισολογισμό των χρηματοοικονομικών οργανισμών και τραπεζών και η έκδοση μετοχών με δικαίωμα ψήφου από εισηγμένες εταιρείες σε οικογένειες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, έτσι ώστε να μην χάνεται ο έλεγχος της εκάστοτε εταιρείας από εξαγορές που υλοποιούνται με υψηλή δανειοδότηση.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Διονύσης Νικολάου, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Αριστείδης Δασκαλόπουλος" του ΑLΒΑ, καθώς και ο καθηγητής Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης του ALBA Graduate Business School, ενώ τα συμπεράσματα των ομιλιών επεσήμανε ο κ. Νίκος Εμπέογλου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA Graduate Business School.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ALBA, τηλ: 210 8964531-8, communications@alba.edu.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved