Αθήνα 31.7.2008, 22:36 Νομοθετική ρύθμιση με την οποία ελπίζεται ότι θα δοθεί λύση σε πολλά αιτήματα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, προωθεί άμεσα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, έπειτα από μακρό διάστημα διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η ρύθμιση προβλέπει την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί ως σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής ή άδεια παραγωγής για τα θετικά αξιολογηθέντα. Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.
Για την παράλληλη εξασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των έργων από τους επενδυτές και την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, η ρύθμιση προβλέπει μικρή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), με μηνιαία αποκλιμάκωση, βάσει της ημερομηνίας σύνδεσης του έργου στο Σύστημα, σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.
Τέλος, με τη ρύθμιση προωθείται ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.
Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας αναφέρει ότι με την πρωτοβουλία αυτή δημιουργείται αποσυμφόρηση επενδυτικών σχεδίων και προωθείται η μεγαλύτερη συμμετοχή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο ενεργειακό μείγμα. Αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για αύξηση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε 20% το 2020.
|