Αθήνα 24.8.2009, 15:34 Την τρίτη κατά σειρά απόφαση που αφορά το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας.
Πρόκειται για την απόφαση καθορισμού της διαδικασίας μίσθωσης γεωθερμικών πεδίων που, σύμφωνα με το υπουργείο, ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας και εφαρμογής της γεωθερμίας για ψύξη και θέρμανση κτηρίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα απόφαση καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα και διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού.
Η απόφαση, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν. 3734/2009 "Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας", καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους για μίσθωση: - Του δικαιώματος έρευνας για νέα γεωθερμικά πεδία μη ερευνημένων χώρων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων. - Του δικαιώματος διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου που έχει πιστοποιηθεί μετά από τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας. - Του δικαιώματος διαχείρισης τμημάτων βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων με προτεραιότητα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στους σχετικούς διαγωνισμούς, η νέα απόφαση προβλέπει για πρώτη φορά ενιαία αντικειμενικά κριτήρια με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας, καθώς και συγκεκριμένες προθεσμίες για όλα τα στάδια διενέργειας των διαγωνισμών.
Επίσης καθορίζονται: - Η διαδικασία για την εκμετάλλευση τμημάτων των γεωθερμικών πεδίων και εξασφαλίζεται ρητά η προτεραιότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. - Το ύψος του ελάχιστου αναλογικού μισθώματος για τη διαχείριση των πεδίων στο 2%. Στην περίπτωση των τμημάτων που αφορούν αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις το ελάχιστο αναλογικό μίσθωμα ορίστηκε στο 1%. - Η διαδικασία για την ταυτόχρονη μίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου και του δικαιώματος έρευνας άμεσα γειτονικού πιθανού.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία στοχεύει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα και το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τηλεθέρμανση και τηλεψύξη πόλεων, έως τις νέες υψηλής προστιθέμενης αξίας θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τη μεταποίηση.
|