Αθήνα 10.11.2009, 15:23 Η ελληνική κομπόστα ροδακίνου δεν συγκαταλέγεται, στην πρόσφατη σχετική αμερικανική ανακοίνωση, μεταξύ των προϊόντων στα οποία οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αυξημένους δασμούς, ως εμπορικά αντίποινα στην απαγόρευση εισαγωγής στην ΕΕ ορμονούχου βοείου κρέατος.
Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του, για την αποτροπή ενεργοποίησης νέων εμπορικών αντιμέτρων εκ μέρους των ΗΠΑ, τα οποία θα έπλητταν και τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδακίνου, καθώς και την αναστολή των ήδη εφαρμοζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν εξαγγείλει στις αρχές του τρέχοντος έτους την ενεργοποίηση εντονότερων -έναντι των ήδη ισχυόντων- αντιμέτρων εις βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων, η Κομισιόν υπέγραψε, εξ’ ονόματος της ΕΕ, Μνημόνιο Κατανόησης με τις ΗΠΑ σχετικά με την εν λόγω εμπορική διαφορά τον Μάιο του 2009.
Κατά τον κ. Παπαστάμκο η επίλυση της διαφοράς θα πρέπει να διασφαλίζει τα εξαγωγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων κτηνοτρόφων, καθώς και την υψηλή προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, ως προς την ασφάλεια του εισαγομένου βοείου κρέατος.
Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής, στην πρώτη φάση επίλυσης της διαφοράς βάσει του Μνημονίου, η ΕΕ εκπλήρωσε την υποχρέωση να καθορίσει για το υψηλής ποιότητας βόειο κρέας μια αυτόνομη δασμολογική ποσόστωση για ετήσια ποσότητα 20.000 μετρικών τόνων βάρους προϊόντος, για την οποία ποσότητα ο δασμολογικός συντελεστής εντός της ποσόστωσης είναι μηδέν τοις εκατό. Το κρέας πρέπει να πληροί όλους τους σχετικούς κανόνες υγιεινής της ΕΕ.
Όσον αφορά τους αυξημένους δασμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπλήρωσαν την υποχρέωση να μη διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους, ούτε να αλλάξουν την κατηγορία των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται ούτε να αυξήσουν το ύψος τους, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την 23η Μαρτίου 2009. Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλους τους αυξημένους δασμούς που επιβλήθηκαν σε σχέση με τις διαδικασίες διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ μόλις εισέλθουν και οι δύο πλευρές στη δεύτερη φάση.
|