Αθήνα 24.11.2009, 20:01 Πρωτοβουλίες ώστε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις Περιφέρειες της χώρας με παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο περιβάλλον, στην υγεία, στον πολιτισμό, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και στην καινοτομία, "ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθεί η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη", προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε την απόφαση για άμεση: - Τροποποίηση του Νόμου 3614/2007, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών. - Κατάργηση του προτύπου πιστοποίησης EΛΟΤ για τη διαχειριστική επάρκεια των δικαιούχων, για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. - Λήψη ειδικής μέριμνας για την υλοποίηση έργων στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών, - Κατάργηση των 13 Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της Νόμος Α.Ε. - Συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την τροποποίηση -σε μια πιο λειτουργική κατεύθυνση- του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την παραγωγή μελετών και δημοσίων έργων, στοχευμένα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Οι εξαγγελίες του υφυπουργού έγιναν κατά την διάρκεια των εργασιών των Ετήσιων Συναντήσεων για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελέχη του υπουργείου και των Διαχειριστικών Αρχών των ΠΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε την ανάγκη για επίσπευση της υλοποίησης τόσο των τομεακών όσο και των περιφερειακών προγραμμάτων, των οποίων η πορεία σήμερα, τρία χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, και σίγουρα δεν είναι αυτή που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη επίτευξη των αναπτυξιακών και οικονομικών στόχων. "Διαμορφώνουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη των Ελληνικών Περιφερειών. Χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που στερούνται διαχειριστικής και αναπτυξιακής λογικής. Χωρίς να «πνιγόμαστε» από άσκοπες διαδικασίες που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας", τόνισε.
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής για την Ελλάδα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Poncet, συμφώνησε με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι η περιπλοκότητα στις διαδικασίες δεν βοηθά κανέναν και κάλεσε την κυβέρνηση να αναπληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χαμένη περίοδο των τριών προηγούμενων ετών.
|