Αθήνα 3.3.2010, 22:02
Οι αδυναμίες και αδικίες του ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ΣΕΡ), αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ. Σκυλακάκης, σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή L. McAvan.
Συγκεκριμένα, από παρουσίαση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης SANDBΑG προέκυψε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές βιομηχανίες στις οποίες έχουν δοθεί (λόγω ύφεσης) επιπλέον των αναγκών τους άδειες ρύπανσης αξίας 3,2 δις ευρώ, οι οποίες θα τις προστατεύσουν απόλυτα από την ανάγκη να μειώσουν τις εκπομπές τους, ενώ δεν αποκλείεται να κερδίσουν κιόλας, πουλώντας τα σχετικά δικαιώματα. Αντίθετα, όπως απέδειξε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις στα σύνορα της Ένωσης και κυρίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η ρύπανση με διοξείδιο του άνθρακα θα μεταφερθεί εκτός Ένωσης (carbon leakage), ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα χάσουν μερίδιο αγοράς και θέσεις εργασίας, διότι η Ένωση δεν έλαβε καθόλου υπ' όψη το κριτήριο της γεωγραφικής απόστασης.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ελληνικής ασβεστοποιίας (ως κλάδος, συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα), που κινδυνεύει με δραματική συρρίκνωση και αντίστοιχη διαρροή άνθρακα, αφού σε περίπτωση που δεν εξαιρεθεί του συστήματος, όπως είναι τώρα διαμορφωμένο, θα υποστεί έντονο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες που είναι εκτός ΕΕ και συνεπώς εκτός ΣΕΡ. Στις χώρες αυτές (λ.χ. Τουρκία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) παράγεται ήδη ασβέστης φθηνού κόστους (μέχρι και 20 ευρώ τον τόνο χαμηλότερο κόστος), ο οποίος λόγω των μεταφορικών (που είναι για την περίπτωση της Ελλάδος της τάξεως των 20 ευρώ τον τόνο), δεν εισάγεται στη χώρα. Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα αυξήσει το εγχώριο κόστος παραγωγής ασβέστη μέχρι και 30 ευρώ τον τόνο, οδηγώντας στην εξαφάνιση μεγάλο μέρος της ελληνικής ασβεστοποιίας, ενώ δεν θα επηρεάσει τις ασβεστοποιίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που προστατεύονται από τις εισαγωγές λόγω γεωγραφικής απόστασης. Ταυτόχρονα, λόγω των χαλαρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στις χώρες εκτός Ένωσης αλλά και των εκπομπών που απαιτούνται για τη μεταφορά του ασβέστη, θα προκαλέσει πολλαπλάσια περιβαλλοντική επιβάρυνση από ότι εάν η παραγωγή γινόταν στην Ελλάδα.
Με αφορμή το παράδειγμα αυτό και τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε άλλους κλάδους με υψηλό κίνδυνο διαρροής άνθρακα ιδιαίτερα σημαντικούς για την ελληνική οικονομία (ηλεκτρική ενέργεια, τσιμέντο, αλουμίνιο, προϊόντα διύλισης πετρελαίου κ.λπ.), σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας, ο κ. Σκυλακάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Επιτροπή. Σ' αυτήν επισημαίνει την ανάγκη να μελετηθούν στην έκθεση για την πορεία του ΣΕΡ, την οποία οφείλει να υποβάλει η Επιτροπή μέχρι τις 30.6.2010, οι επιπτώσεις που έχει η παράλειψη του γεωγραφικού κριτηρίου και να ληφθούν μέτρα όπως η εφαρμογή του σχεδίου περιορισμού των ρύπων και σε εισαγωγείς των προϊόντων αυτών (άρθρο 10β1β της οδηγίας 2009/29), προκειμένου να προστατευθούν οι χώρες-μέλη, που συνορεύουν με εκτός συστήματος κράτη, από το φαινόμενο του carbon leakage.
|