Αθήνα 6.4.2010, 10:34
Η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας με συλλογικές ενέργειες από όλους τους κοινωνικούς φορείς είναι απαραίτητη όσο ποτέ, ως η βασική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων.
Στις παραπάνω βασική διαπίστωση κατέληξαν οι περίπου 90 σύνεδροι του 3oυ Παγκοσμίου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Dubai. Στο Συνέδριο τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ).
Το Συνέδριο ανέδειξε μια σειρά από προτάσεις, ζητώντας μάλιστα να εφαρμοστούν το γρηγορότερο δυνατό καθώς το πρόβλημα της νεανικής ανεργίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων, προτείνονται:
- Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να δουλέψουν από κοινού ώστε η ίδρυση και η καταγραφή μιας νέας επιχείρησης να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικά.
- Η κυβέρνηση να δώσει άμεση προτεραιότητα σε επενδύσεις καινοτόμων και με διεθνή ευρεσιτεχνία επιχειρήσεων.
- Να εισαχθεί στα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας των ΑΕΙ η αυτοαπασχόληση, ως μια βιώσιμη εναλλακτική επαγγελματική πρόταση.
- Να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές (επιμελητήρια, επιχειρηματικά δίκτυα, κ.λπ.) για τη στήριξη και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
- Να ενθαρρυνθούν ΑΕΙ, σχολεία και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση διαγωνισμών επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.
- Οι επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να ενδυναμώσουν την τοπική επιχειρηματική κουλτούρα προσφέροντας προγράμματα επαγγελματικής εμπειρίας και αναλαμβάνοντας εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την αυτοαπασχόληση και την επιχειρηματικότητα, αλλά και δημιουργώντας συνεργασίες με συνδέσμους νέων επιχειρηματιών.
- Οι τράπεζες και οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών να συνεργάζονται με κοινωνικούς φορείς, για την διευκόλυνση της προσβασης των νέων στις πηγές χρηματοδότησης.
- Οι οργανώσεις προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας να μεταγγίσουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο το πνεύμα και τη νοοτροπία της επιχειρηματικότητας.
- Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να επιμορφωτικά προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων ζωής βασισμένα στην άτυπη και βιωματική μάθηση και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
- Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να στοχεύσουν στην υποστήριξη των νέων για την προώθηση των επιχειρηματικών ευκαιριών από την οικονομία των χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
|