Αθήνα 4.5.2010, 11:08
Πρόσφατα η επίσημη αποστολή της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τρία αντιπροσωπευτικά έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε.: το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αττικό Μετρό και το... Corallia στο Μαρούσι.
Προφανώς ελάχιστοι γνωρίζουν τι είναι το Corallia, παρότι έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της ελληνικής επιχειρηματικότητας και κουλτούρας.
Το Corallia Clusters Initiative είναι μια πρωτοποριακή και δυναμική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη clusters καινοτομίας, σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τα οποία διαθέτουν τη δυναμική να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να προάγουν την εξωστρέφεια τους και τελικά να οδηγηθούν προς ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών «υψηλής προστιθέμενης αξίας». Ένα μοντέλο, δηλαδή, ικανό να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε τα ελληνικά clusters να μπορούν να ανταγωνίζονται με ίσους όρους στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Το Corallia λειτουργεί ως καταλύτης μεταξύ παραγόντων καινοτομίας, προωθώντας τη δημιουργία ενός συνολικού και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
To Corallia έχει οργανώσει τη συστηματική παροχή Υπηρεσιών Ενιαίας Εξυπηρέτησης (one-stop-shop) για την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε περιοχές έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας.
Έχοντας ως βάση το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, οι ενδιαφερόμενοι φορείς που δραστηριοποιούνται στη Νανο -Μικροηλεκτρονική και τα Ενσωματωμένα Συστήματα, μπορούν να αναζητήσουν και να λάβουν οργανωμένα συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα: - Έναρξης και εγκατάστασης επιχείρησης - Προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας - Διασύνδεσης με φορείς που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή - Ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προώθησης συνεργασιών - Υποστήριξης εύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων - Ανεύρεσης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής (μIC) στο Μαρούσι έχει πλέον αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τη Νάνο - Μικροηλεκτρονική στην Ελλάδα και τόπος επαφών, συναντήσεων entrepreneurs με επενδυτές, με ερευνητές και καθηγητές, και γένεσης νέων ιδεών και συνεργασιών.
Η απόλυτη γεωγραφική συγκέντρωση και συστέγαση των επιχειρήσεων στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής (μIC) στο Μαρούσι, εμφανίζει απτά πλεονεκτήματα: - Ισχυροποίηση της αλυσίδας παραγωγής του οικοσυστήματος - Αύξηση επιμέρους εμπορικών συνεργασιών - Επίτευξη σημαντικής οικονομίας κλίμακας [κοινοί προμηθευτές και κοινά κανάλια προώθησης προϊόντων] - Ενεργοποίηση επιχειρηματικών σχέσεων και κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, επομένως επίτευξη οικονομίας σκοπού.
Η επίσκεψη Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής της Corallia στο Μαρούσι, συμμετείχαν δέκα ευρωβουλευτές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Luigi de Magistris, καθώς και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, με επικεφαλής την κυρία Κατσάνου, Διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Σταύρου Αρναουτάκη.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Corallia, περιελάμβανε εισαγωγή στο όραμα του Corallia από τον Καθ. Βασίλειο Μακιό, ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο από τον Δρ. Jorge-A. Sanchez-P., και παρουσίαση των δράσεων του Corallia ως σήμερα από τον Δρ. Νίκο Βογιατζή. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι επεσήμαναν τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων που υλοποιεί το Corallia για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
Ο ευρωβουλευτής κ. Jens Geier, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις δράσεις του Corallia και τόνισε: "Από την εμπειρία μου στις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης μέσω αξιοποίησης διαρθρωτικών κονδυλίων, και ειδικά μέσω αντίστοιχων πρωτοβουλιών σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (public-private partnerships), αναγνωρίζω τη σημασία των καινοτόμων συνεργατικών σχηματισμών (clusters) και συγχαίρω την ομάδα του Corallia για τη σημαντική πρόοδο που έχει να επιδείξει στον τομέα αυτό".
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Σταυρακάκης δήλωσε ότι το Corallia είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί.
|