Αθήνα 7.5.2010
Υπερψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα κίνητρα για διατροφογενωμική και επιγενετική έρευνα αντικαρκινικών τροφίμων και φυσικών προϊόντων.
Η Ολομέλεια του Ε.Κ. υιοθέτησε στο ψήφισμα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη κατά του καρκίνου σειρά προτάσεων του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Σ' αυτές, μεταξύ άλλων, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει κίνητρα στην σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έρευνα και ανάπτυξη διατροφικών και άλλων προσεγγίσεων που βασίζονται σε φυσικά προϊόντα, που επιδρούν θετικά στην πρόληψη κατά του καρκίνου και τεκμηριώνονται μέσω διατροφογενωμικής και επιγενετικής έρευνας.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί ο ιδιωτικός τομέας (μεγάλες φαρμακευτικές κ.λπ.), τείνει να επικεντρώνει την έρευνά του σε προϊόντα που έχουν περισσότερο θεραπευτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα και σε ουσίες που μπορούν να προστατευτούν από πατέντες και όχι σε αυτές που είναι ελεύθερα διαθέσιμες στη διατροφή ή σε φυσικά προϊόντα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πλήθος αντικαρκινικών ουσιών έχουν αναπτυχθεί φυσικά, τη δράση των οποίων γνωρίζουμε από μεγάλο αριθμό στατιστικών μελετών σε διαφορετικούς πληθυσμούς (π.χ. πληθυσμούς που καταναλώνουν μεσογειακή διατροφή ή βότανα), χωρίς όμως να έχει εξηγηθεί επαρκώς επιστημονικά, ώστε να αποτελέσει αντίστοιχα σημαντικό τμήμα της στρατηγικής κατά του καρκίνου, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη.
Με την έκθεση αυτή αναδεικνύεται επίσης η οικονομική σημασία της πρόληψης, αφού υιοθετήθηκε ότι "η αύξηση των περιστατικών καρκίνου" (σ.σ. λόγω γήρανσης του πληθυσμού τόσο της Ένωσης στο σύνολό της, όσο και της Ελλάδος), "θα ασκήσει πιέσεις στα δημοσιονομικά και στην παραγωγικότητα της ιδιωτικής οικονομίας και ότι κατά συνέπεια η βελτίωση των δεικτών υγείας που συνδέονται με τον καρκίνο θα συνεισφέρει στη βελτίωση και των μακροχρόνιων οικονομικών δεικτών".
|