Αθήνα 11.8.2010, 18:22
Νέα, πρωτόγνωρα για τη χώρα μας (στο εξωτερικό εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες) προγράμματα απασχόλησης στην κοινωνική οικονομία, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.
Παρουσιάζοντας σήμερα το σχέδιο νόμου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε ότι πρόκειται "για διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας".
Τα προγράμματα προβλέπουν τη σύσταση, με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση, εταιρειών κοινωνικής οικονομίας. Ιδρυτές και μέλη των εταιρειών αυτών θα είναι κατά προτεραιότητα άτομα από τις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες, οι απεξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες, οι μετανάστες, οι άνεργοι κ.ά.), και άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.
Βασική αρχή του σχεδίου είναι ότι οι εταιρείες κοινωνικής οικονομίας δεν θα διανέμουν κέρδη, αλλά οι συμμετέχοντες θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού. Σε περίπτωση που υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα, αυτό θα επενδύεται υποχρεωτικά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κατά τον κ. Λοβέρδο, κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου είναι ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στον τομέα προστασίας των εταιρειών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο σκέλος εκείνο που αφορά τη χρηματοδότηση "έτσι ώστε αφενός να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα". Ο ίδιος διευκρίνησε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρείας.
Η περίληψη του σχεδίου νόμου κατατέθηκε ήδη στον πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοβουλευτική διαβούλευση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και η ψήφιση εντός του Οκτωβρίου.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013" και ειδικότερα από τις δράσεις "Προώθηση κοινωνικής οικονομίας και διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων", ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, "Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων", ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
Γενικόλογες εξαγγελίες Γενικόλογες και ασαφείς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι για να έχει αποτέλεσμα το εγχείρημα της κοινωνικής οικονομίας έπρεπε να έχει προηγηθεί ευρεία κοινωνική και πολιτική διαβούλευση, να διαμορφωθεί επαρκές θεσμικό πλαίσιο και να εξασφαλισθεί η απορρόφηση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, ενέταξε την κοινωνική οικονομία στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013 σε υψηλή προτεραιότητα, υπολογίζοντας ότι για κάθε 10.000 ευρώ χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας δημιουργείται μια θέση απασχόλησης.
|