Αθήνα 9.2.2006, 21:35 Περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν εισάγει στην παραγωγική τους διαδικασία εξοπλισμό και εφαρμογές πληροφορικής για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, μέσω της δράσης «ΜΕΤΕΧΩ στην Κοινωνία της Πληροφορίας» (Μικρές Επιχειρήσεις & ΤΕΧνολογική Ώθηση).
Η επιτυχία του προγράμματος και το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών να ενταχθούν σε αυτό, κάνει πιθανό το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί και Β’ κύκλος της δράσης το πρώτο εξάμηνο του 2006.
Αναφερόμενος στην πρόοδο του ΜΕΤΕΧΩ, ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας καθ. Β. Ασημακόπουλος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχείρησεις και ιδιαίτερα οι μικρές έχουν πλέον κατανοήσει και θέλουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη των νέων τεχνολογιών πληροφορικής.
Η δράση Η δράση ΜΕΤΕΧΩ προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2005 με αρχικό προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια αυξήθηκε σε 33,8 εκατ. ευρώ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων. Συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς πόρους.
Στη δράση εντάχθηκαν περισσότερες από 3.700 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Ήδη σε λιγότερο από πέντε μήνες το 30% των επιχειρήσεων έχει αποκτήσει εξοπλισμό και έχει πιστοποιηθεί. Ο εξοπλισμός αφορά σε συστήματα και εφαρμογές τεχνολογιών πληροφορικής που συμβάλλουν στην απλοποίηση των καθημερινών διεργασιών των επιχειρήσεων (οικονομική εμπορική διαχείριση, διαχείριση αποθήκης, διαχείριση μισθοδοσίας, κλπ), στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους αλλά και στην προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους (π.χ. εφαρμογές διαχείρισης πελατολογίου, κ.λπ.) μέσα από την σύνδεση των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο.
Αξιόλογη είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, καθώς το 73% των δαπανών προέρχεται ήδη από την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Περιφέρεια (εξαιρώντας δηλαδή τις προτάσεις των επιχειρήσεων της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας).
Η συμμετοχή και η ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις διαχειριστικές καινοτομίες που υιοθετήθηκαν. Η δράση «ΜΕΤΕΧΩ» βασίσθηκε σε ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων χωρίς δικαιολογητικά, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων. Ηλεκτρονικές διαδικασίες όμως εφαρμόστηκαν και στην αξιολόγηση των προτάσεων, καθιστώντας τη δράση ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα καλής πρακτικής.
Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται μια επιχείρηση για να εκταμιεύσει το ποσοστό της δαπάνης που προβλέπεται, είναι μικρότερος από 10 ημέρες από την ορθή υποβολή των δικαιολογητικών αγοράς εξοπλισμού.
|