Αθήνα 24.5.2006, 23:45 Tρία προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών θέτουν σε εφαρμογή υπουργείο Εσωτερικών και Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στόχος είναι η υποστήριξη των εργαζόμενων γυναικών στην επαγγελματική τους ζωή, η αντιμετώπιση των στερεοτύπων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία και η παροχή συμβουλευτικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων γυναικών.
Το πρώτο πρόγραμμα, που έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν, έχει στόχο να βοηθήσει τις εργαζόμενες γυναίκες σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια προκειμένου να βελτιώσουν την επαγγελματική τους θέση και να επιτύχουν καλύτερους όρους εργασίας. Για το σκοπό αυτό παρέχονται στις επιχειρήσεις οικονομικά κίνητρα για συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των γυναικών, κάλυψη εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών, ενίσχυση της τηλεργασίας, κ.λπ. Ο δεύτερος κύκλος του έργου έχει ήδη προκηρυχθεί και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 14.269.040 ευρώ, απο τα οποία το 75% είναι δημόσια συμμετοχή και 25% ιδιωτική. Παράλληλα έχει απλουστευθεί και η διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων σε αυτό.
Το δεύτερο έργο αφορά την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον τομέα της εκπαίδευσης και επιδιώκει την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος κοριτσιών στην εκπαιδευτική κοινότητα, την ενσωμάτωση της πολιτικής της ισότητας των δύο φύλων, στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, του επαγγελματικού προσανατολισμού κ.λπ., καθώς και την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των ΤΕΕ και ΙΕΚ ολης της χώρας σε θέματα ισότητας φύλων αλλά και την on line σύνδεσή τους με τη βιβλιοθήκη γυναικείων θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Με το τρίτο πρόγραμμα επιδιώκεται να προσφερθεί βοήθεια και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ένταξης στην αγορά εργασίας των ευπαθών ομάδων των γυναικών (κυρίως θυμάτων κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας), μέσω προγραμμάτων παροχής συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών που θα υλοποιήσει το ΚΕΘΙ (Κεντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας) σε εννέα Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση τριών επιπλέον παραρτημάτων του ΚΕΘΙ σε Καλαμάτα, Αμφισσα και Πρέβεζα.
|