Αθήνα 30.5.2013, 10:45
Προτάσεις ένταξης στο ερευνητικό πρόγραμμα ΠΑΒΕΤ 2013 (Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας), που προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 13 Ιουνίου 2013 οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη της βιομηχανικής έρευνας και της πειραματικής ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση έργων, που θα εκτελεστούν από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική δραστηριότητα. Βασική επιδίωξη αποτελεί η προώθηση της καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την παραγ! ωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οι ειδικοί στόχοι της πράξης είναι: • Η προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας και της καινοτομίας και η ενσωμάτωσή τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας ως κύριων παραγόντων ανάπτυξης, αναβάθμισης και ανταγωνιστικότητας και ως βασικών στοιχείων στρατηγικού σχεδιασμού. • Η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων μεθόδων παραγωγής, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η διείσδυση σε νέες αγορές. • Η μεταφορά και προσαρμογή υψηλής τεχνολογίας σε παραδοσιακούς κλάδους της εγχώριας βιομηχανία και η ενθάρρυνση ανάληψης δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας. • Η ενίσχυση και αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, που βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων. • Η ενίσχυση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στην ανάληψη Ε&Τ δραστηριοτήτων και η αποτελεσματικότερη διασύνδεση του ερευνητικού συστήματος της χώρας με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Το ΠΑΒΕΤ 2013 εστιάζεται σε οκτώ επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς προτεραιότητας στο πλαίσιο των οποίων θα επιχορηγηθούν προτάσεις: 1. Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία 2. Τρόφιμα/ Ποτά 3. Ενέργεια 4. Περιβάλλον 5. Χημικές διεργασίες 6. Φαρμακευτικά - Καλλυντικά προϊόντα 7. Υλικά 8. Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμοί
Δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν εγχώριες επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους, με παραγωγική δραστηριότητα, οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής της πρότασής τους έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση, όπως παρουσιάζεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους ή εμφανίζεται στα επίσημα φορολογικά τους στοιχεία.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δαπάνες προσωπικού, για όργανα και εξοπλισμό, για αγορά τεχνολογίας - τεχνογνωσίας, για έρευνα επί συμβάσει (από νομικά και φυσικά πρόσωπα), αναλωσίμων και λοιπών εξόδων, κατοχύρωσης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, συμπληρωματικές δαπάνες.
Η πρόταση για επιχορήγηση μπορεί να υποβληθεί από μία και μόνο επιχείρηση ή από κοινού σύμπραξη από δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση η μία από τις επιχειρήσεις, ορίζεται από τους ενδιαφερόμενους ως Συντονιστής, αλλά κάθε μία ευθύνεται εξ ολοκλήρου απέναντι στη ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας).
Δίνεται η δυνατότητα τμήμα του έργου να εκτελείται, επί συμβάσει (υπεργολαβία), από φορείς εκτέλεσης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Ως φορείς ΕΤΑ (Νομικά πρόσωπα) νοούνται ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ), Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα, Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας των ΤΕΙ, Φορείς του άρθρου 12 του Ν.3297/23.12.2004, Εξειδικευμένες Επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου. Ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να είναι έως 400.000 ευρώ (εάν στη πρόταση συμμετέχουν 1 ή 2 επιχειρήσεις) ή 800.000 ευρώ (εάν στη πρόταση συμμετέχουν τουλάχιστον 3 επιχειρήσεις).
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου στην ελληνική γλώσσα συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα: https://apps.gov.gr/minedu/industrial/PABET, έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 (καταληκτική ημερομηνία) και ώρα 15:00.
Αναλυτικές πληροφορίες για την πράξη παρέχονται στην προκήρυξη και στον οδηγό εφαρμογής της πράξης που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ www.gsrt.gr.
Η πράξη χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» - ΕΠΑΝ ΙΙ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών σε μετάβαση, του ΕΣΠΑ 2007-13. Η συνολική δημόσια δαπάνη της επικείμενης προκήρυξης ανέρχεται σε 19,8 εκ. €.
* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την προκήρυξη.
|