Αθήνα 22.6.2006, 23 Τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η σταδιακή ανάρτηση των πινάκων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε ήδη.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυξημένα ήταν τα ποσοστά επιτυχίας σε αρκετά μαθήματα, ωστόσο κενές παραμένουν πολλές θέσεις σε ΑΕΙ, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε συγχώνευση τμημάτων και άλλες δυσλειτουργίες.
Από τα στατιστικά δεδομένα εξάγονται τα εξής:
- Ως προς τον αριθμό των εξετασθέντων, ενώ αναμένονταν 98.140 (οι 79.965 μαθητές της τελευταίας τάξης και 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις της τελευταίας τάξης) εξετάστηκαν τελικά 93.910. Η διαφοροποίηση του αναμενόμενου αριθμού εξεταζομένων με αυτόν που πραγματικά συμμετείχαν οφείλεται στην απόρριψη λόγω ελλιπούς φοίτησης προκειμένου για μαθητές, ή στην απόσυρση της αίτησής τους προκειμένου για αποφοίτους προηγούμενων ετών.
- Τα ποσοστά αποτυχίας και επιτυχίας ανά μάθημα δείχνουν μία μείωση των ποσοστών αποτυχίας (κάτω από τη βάση) στα δεκαπέντε από τα εικοσιδύο μαθήματα του πίνακα και μία ελαφρά αύξηση των ιδίων ποσοστών σε επτά μαθήματα. Ειδικότερα τα ποσοστά αποτυχίας είναι αυξημένα στα μαθήματα Νεοελληνική Λογοτεχνία (52,28%) και Ηλεκτρολογία (23,26%) και ελαφρώς αυξημένα στο μάθημα Αρχαία Ελληνικά (56,02%). Αντίθετα τα ποσοστά επιτυχίας είναι αυξημένα στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα (74,52%) , Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (62,16%) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (63,74%) και ιδιαίτερα αυξημένα στα μαθήματα Χημεία – Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατ/νσης (82,47%), Χημεία Θετικής Κατ/νσης (82,60%) και Βιολογία Θετικής Κατ/νσης (86,78%).
- Η κλιμάκωση της βαθμολογίας κατά τάξη μεγέθους στα διάφορα μαθήματα παρουσιάζει οπωσδήποτε ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πρόχειρης αντιμετώπισης για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Αν περιοριστούμε μόνο στο κλιμάκιο των αρίστων επιδόσεων (18-20) θα βρούμε τα υψηλότερα ποσοστά στα μαθήματα της Χημείας (49,46%), της Βιολογίας Θετικής Κατ/σης (37,54%), της Χημείας-Βιοχημείας (35,80%) και της Φυσικής Γενικής Παιδείας (31,58%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα (0,66%), Νεοελληνική Λογοτεχνία (1,83%),Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατ/νσης 2 (2,06%) και στα Αρχαία Ελληνικά (3,60%).
Το πρόγραμμα Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουνίου αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα σχεδόν τα Λύκεια. Από την υπηρεσία αυτή του ΥΠΕΠΘ θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δ.Ε. μέχρι τις 28 Ιουνίου οι σχετικές καταστάσεις προκειμένου οι οικείοι Διευθυντές να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αρχίσει από την Δευτέρα 3 Ιουλίου η χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων.
Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα. Την Δευτέρα 10 Ιουλίου θα αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων όσων επιθυμούν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις λοιπές σχολές (στρατιωτικές , αστυνομικές κλπ.)
Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα λήξει την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται για οποιονδήποτε λόγο δεκτή υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.
Μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα τρία μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ.
* Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε στατιστικά στοιχεία των εξετάσεων.
|