Aθήνα 13.12.2005, 21:34 Ειδικά βραβεία ποιότητας δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού, καθιερώνονται με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και απέστειλε για υπογραφή στον υπουργό Οικονομίας.
Τα βραβεία θα απονέμονται τον μήνα Δεκέμβριο κάθε τρίτου έτους, με γνώμονα την επιτυχημένη εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) και θα αντιστοιχούν τόσο στη συνολική εφαρμογή του ΚΠΑ όσο και στα επιμέρους κριτήρια που αυτό θέτει για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξάγεται σε ειδική τελετή που θα οργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τρεις πρώτες υπηρεσίες που θα βραβεύονται θα παίρνουν οικονομική ενίσχυση 5.000, 4.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα.
Τα βραβεία θα δίνονται στις υπηρεσίες ανάλογα με τις αρμοδιότητες, την νομική τους φύση και τον διοικητικό τους χαρακτήρα, ως εξής: - Κεντρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) Υπουργείων ή αυτοτελών Γενικών Γραμματειών (ΓΓ) ή αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών και Ανεξαρτήτων Αρχών. - Περιφέρειες. - Περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες, που λειτουργούν εκτός του πλαισίου της Περιφέρειας. - Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). - Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού.
Οι κατηγορίες βραβείων που θα χορηγούνται είναι οι εξής: - Γενικό Βραβείο Αποτελεσματικότητας - Αποδοτικότητας - Ποιότητας. - Ειδικό Βραβείο Αποτελεσματικής - Αποδοτικής Λειτουργίας. - Ειδικό Βραβείο Ποιότητας Παρεχόμενων Υπηρεσιών προς τους Πολίτες. - Ειδικό Βραβείο Ικανοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού για τις Συνθήκες και το Περιβάλλον Εργασίας. - Ειδικό Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς. - Ειδικό Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας.
Οι υπηρεσίες θα μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για όλες ή ορισμένες μόνο κατηγορίες βραβείων. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του ΚΠΑ θα έχει συνολικό χαρακτήρα (δηλαδή θα εφαρμοσθεί για όλα τα κριτήρια αξιολόγησης) αλλά ανάλογα με την κατηγορία ή κατηγορίες, που έχει θέσει υποψηφιότητα η κάθε υπηρεσία, θα ληφθούν υπόψη τα αντίστοιχα κριτήρια του ΚΠΑ, κατά την εξέταση της αναφοράς αξιολόγησης.
Την αξιολόγηση των υπηρεσιών θα κάνει επταμελής επιτροπή που θα αποτελείται από: - Έναν Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης ελληνικού ή αλλοδαπού Πανεπιστημίου, ως Πρόεδρο. - Τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού Εκσυγχρονισμού της Γ.Γ.Δ.Δ. και Η.Δ., ως μέλος, ο οποίος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει. - Τον Προϊστάμενο της ΔΙΠΑ της Γ.Γ.Δ.Δ. και Η.Δ., ως μέλος. - Έναν εκπρόσωπο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), ως μέλος. - Έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) ως μέλος. - Έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) ως μέλος. - Έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.). - Έναν εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού που ασχολείται με την Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (E.F.Q.M. ή ISO ή EIPA ή Malcolm Baldridge κλπ.). - Έναν ιδιώτη – εμπειρογνώμονα σε θέματα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και μέτρησης ικανοποίησης πολιτών.
Υποβολή αιτήσεων Με εγκύκλιο – πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία θα εκδίδεται τον Ιανουάριο κάθε δεύτερου έτους, θα καλούνται οι υπηρεσίες να υποβάλλουν αιτήσεις υποψηφιότητας έως το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, στην Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας (ΔΙΠΑ). Η ΔΙΠΑ θα έχει την αρμοδιότητα διεκπεραίωσης όλων των σχετικών διαδικασιών και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. Με την εγκύκλιο θα προσδιορίζονται οι κατηγορίες των βραβείων και Υπηρεσιών για τις οποίες κάθε φοράθα ενεργοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος – πρόσκληση θα εκδοθεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του έτους 2007.
Μέσα σε πέντε μήνες (δηλαδή από Μάρτιο έως και Ιούλιο) του έτους της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υπηρεσίες που υπέβαλαν υποψηφιότητα, θα αξιολογούν τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και τα αποτελέσματα αυτής, με βάση την εφαρμογή του ΚΠΑ. Η διαδικασία εφαρμογής θα διεκπεραιώνεται σε στενή συνεργασία με την ΔΙΠΑ, η οποία θα αναλαμβάνει την ενημέρωση – πληροφόρηση και εκπαίδευση των μελών της Ομάδας Αξιολόγησης, που θα συγκροτείται από κάθε υποψήφια υπηρεσία, καθώς και την άμεση παρακολούθηση της διαδικασίας εφαρμογής του ΚΠΑ, παρεμβαίνοντας όταν και όπου καταστεί αυτό αναγκαίο, προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή διεκπεραίωσή της.
|