Αθήνα 20.12.2010, 13:45
Μετά από δίμηνη διαβούλευση σε ανώτατο επίπεδο με τον Επίτροπο Laslo Andor και τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» διασφαλίζοντας τη συνέχιση του προγράμματος για το 2011 και 4.500 θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις 1.050 δομές του προγράμματος.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θεσμοθετήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε όσους χρήζουν βοήθειας. Οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος έτυχαν της κοινωνικής αποδοχής ολόκληρης της κοινωνίας, εξυπηρετώντας περισσότερους από 80.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ ετησίως με σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην Ελληνική περιφέρεια.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια εξασφάλισης της βιωσιμότητας και συνέχισης του προγράμματος την περίοδο 2008 - 2009, αθετώντας ανειλημμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η αξιοπιστία της χώρας, να απειλείται η συνέχιση του προγράμματος και να κινδυνεύουν πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2008 – Δεκέμβριος 2010 επιβαρύνθηκε περισσότερο από 150 εκ. €, καθώς το πρόγραμμα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους.
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του 2010 συστάθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας που εξέτασε εναλλακτικά σενάρια για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους 2 μήνες ανέλαβε και διερεύνησε όλες τις δυνατότητες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η πορεία και να εξασφαλισθεί η συγχρηματοδότηση του προγράμματος καταθέτοντας ταυτόχρονα έναν οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του προγράμματος.
Με την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε., κατά το 2011 η δράση θα υλοποιηθεί μέσω εξατομικευμένου συστήματος «κουπονιών» (vouchers) προς τους ωφελούμενους. Οι ωφελούμενοι της δράσης είναι άτομα - συνήθως συγγενικά - με εξαρτώμενα μέλη στις οικογένειές τους (εξυπηρετούμενοι) και οι οποίοι είτε ως άνεργοι που αποδεδειγμένα αναζητούν εργασία, είτε ως εργαζόμενοι επαπειλούμενοι με ανεργία, ωφελούνται από το πρόγραμμα, καθώς αποδεσμεύονται από την φροντίδα των συγγενικών τους προσώπων.
Με συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες των καλλικρατικών δήμων, η μελλοντική βιωσιμότητα του προγράμματος θα εξασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, και με την μετατροπή των σημερινών δομών σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας βάσει του Νομοσχεδίου που άμεσα κατατίθεται στη Βουλή.
|