Αθήνα 4.8.2011, 20:23
Οι επιθέσεις εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται, διαπιστώνει η ΑΔΕΔΥ και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για την ανατροπή "αυτής της πολιτικής που διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα των τοκογλύφων, δανειστών και τραπεζιτών και διαλύει τη ζωή μας".
"Μετά τις μειώσεις από το πρώτο μνημόνιο (2010), που κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 25%, είχαμε αποφάσεις με νέες μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα από το «μεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Συγκεκριμένα: Την επιβολή έκτακτης εισφοράς, τη μείωση του αφορολόγητου, την επιβολή εισφοράς για την ανεργία και για το Ταμείο Πρόνοιας. Οι παραπάνω εισφορές, μάλιστα, θα ισχύσουν, με απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τρόπο, αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2011. Αυτό σημαίνει νέα μείωση του εισοδήματος, κατά μέσο όρο 10%. Δυστυχώς όμως, οι βίαιες ανατροπές δεν τελειώνουν εδώ. Με την τροπολογία, την οποία κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών και συζητείται ήδη στη Βουλή, προχώρησε σε νέες οριζόντιες, χωρίς κανένα κριτήριο, μειώσεις, περικόπτοντας το επίδομα του κινήτρου απόδοσης κατά 50%, εν τω μεταξύ έχει εξαγγελθεί νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση".
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Αποκαλύπτεται πλέον ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τακτικές αποδοχές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να αποτελέσουν τη βάση στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο στο Δημόσιο και το οποίο, για πολλούς υπαλλήλους και ιδιαίτερα για τους νέους, θα είναι κάτω από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ίδια τακτική χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η αύξηση των εισφορών για το Ταμείο Προνοίας αποτελεί νέα μείωση μισθού χωρίς να εξασφαλίζει καμία προοπτική για τους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ουσιαστικά ληστεύονται, αφού όχι μόνο δεν παίρνουν το εφάπαξ, μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά αυτό περικόπτεται ακόμα και στους ήδη συνταξιούχους. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική η οποία, ενώ αυξάνει τις εισφορές για μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν υλοποιεί τη δική της δέσμευση για οικονομική ενίσχυση του ταμείου -που είναι εντελώς απαραίτητη για την επιβίωσή του- την οποία εξάλλου είχε αναλάβει από τις αρχές του χρόνου. Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη χορήγηση δανείου από το ΤΕΑΔΥ δεν υλοποιείται, διότι η ίδια η κυβέρνηση δεν εγγυάται, όπως είχε δεσμευτεί, του όρους και τις προϋποθέσεις αποπληρωμής. Η πραγματικότητα όμως, των 7.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης το πρώτο πεντάμηνο του 2011 (αντίστοιχος ρυθμός με το 2010), παραπέμπει σε μεγαλύτερη εκκρεμότητα για πάνω από 50.000 συνταξιούχους που ήδη είναι σε αναμονή για την καταβολή του εφάπαξ που δικαιούνται. Έχουμε οδηγηθεί δηλαδή, στην εξωφρενική κατάσταση, να πληρώνουμε εισφορές, σε ένα ταμείο ανταποδοτικό και να μην γνωρίζουμε πότε και εάν θα πάρουμε εφάπαξ".
Ακολούθως η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών τονίζοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες διαλύονται. "Οργανισμοί και δημόσιες υπηρεσίες συγχωνεύονται ή καταργούνται, με μόνο κριτήριο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές ανάγκες, ενώ οι εργαζόμενοι σ’ αυτές να οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία, οι δε κοινωνικές παροχές, όπως της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, να υποβαθμίζονται με τεράστιες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο".
Τέλος, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις στοιχειώσεις ανάγκες της ζωής και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά με τους αγώνες μας θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική "που διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα των τοκογλύφων, δανειστών και τραπεζιτών και διαλύει τη ζωή μας".
Στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί: - Άμεση ανάκληση όλων των περικοπών και μη περικοπή του επιδόματος του κινήτρου απόδοσης και άμεση ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας - καταβολή όλου του εφάπαξ έντοκα, με το μεγαλύτερο ισχύον επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στους δικαιούχους.
|