Αθήνα 13.12.2011, 17:45
Τα θύματα εγκληματικών πράξεων στα οποία έχει χορηγηθεί προστασία σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούν να απολαμβάνουν παρόμοιας προστασίας, εφόσον επιλέξουν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος, βάσει των νέων κανόνων που ενέκρινε ΕΚ την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου. Η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας θα προστατεύει , για παράδειγμα, τα θύματα βίας λόγω φύλου, τα άτομα που έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης, απαγωγής, έμμονης παρακολούθησης ή απόπειρας φόνου.
Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους τρία έτη προκειμένου να μεταφέρουν τους κανόνες της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Μέτρα για την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων υπάρχουν ήδη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά επί του παρόντος παύουν να ισχύουν στις περιπτώσεις όπου το θύμα μετακινείται σε άλλη χώρα. Η οδηγία για την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εθνικές κυβερνήσεις, θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον προστατεύεται βάσει του ποινικού δικαίου σε ένα κράτος της ΕΕ να υποβάλει αίτηση για την παροχή παρόμοιας προστασίας, εφόσον επιλέξει να μετακινηθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι ευρωβουλευτές θέλησαν εξαρχής να εξασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας θα καλύπτει τα θύματα όλων των εγκληματικών πράξεων, και όχι μόνο τα θύματα βίας λόγω φύλου. Σήμερα, τα περισσότερα μέτρα προστασίας παρέχονται σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας λόγω φύλου, ωστόσο, η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας θα καλύπτει τα θύματα και των δύο φύλων καθώς και τα θύματα άλλων εγκληματικών πράξεων.
Οι νέοι κανόνες θα παρέχουν προστασία στα θύματα ή στα πιθανά θύματα "έναντι αξιόποινης πράξης άλλου προσώπου, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ή την ψυχική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, την προσωπική ελευθερία ή τη γενετήσια ακεραιότητά του". Στις αξιόποινες πράξεις θα περιλαμβάνονται οι παρενοχλήσεις, οι απαγωγές, οι τακτικές έμμονης παρακολούθησης καθώς και "άλλες μορφές έμμεσου εξαναγκασμού".
"Η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει τη μετακίνηση των θυμάτων και θα εμποδίσει την μετακίνηση των θυτών τους. Σήμερα, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία αυτών που την αξίζουν", δήλωσε η εισηγήτρια της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών Teresa Jiménez-Becerril Barrio (ΕΛΚ, Ισπανία). "Η προστασία δεν θα γνωρίζει σύνορα. Υπάρχουν χιλιάδες θύματα σήμερα τα οποία θα μπορούν να ζήσουν με ηρεμία", προσέθεσε η εισηγήτρια της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ Carmen Romero López (Σοσιαλίστες, Ισπανία).
Μακριά οι θύτες Όταν έχει χορηγηθεί σε ένα άτομο προστασία σε ένα κράτος μέλος δυνάμει του εθνικού ποινικού δικαίου, το άτομο αυτό μπορεί να ζητήσει την έκδοση της ευρωπαϊκής εντολής προστασίας ώστε να επεκταθεί η προστασία αυτή και στην άλλη χώρα της ΕΕ στην οποία αποφασίζει να μετακινηθεί (ή έχει ήδη μετακινηθεί). Εναπόκειται στο κράτος μέλος προέλευσης του ατόμου να εκδώσει την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας και να τη διαβιβάσει στο άλλο κράτος μέλος.
Η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας μπορεί να εκδοθεί μόνο όταν έχει ήδη απαγορευθεί στον θύτη, από το αρχικό κράτος μέλος, να βρίσκεται σε μέρη όπου κατοικεί ή/και επισκέπτεται το προστατευόμενο πρόσωπο, ή όταν του έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε ότι αφορά τις επαφές ή τις προσεγγίσεις του με το θύμα.
Κατόπιν αιτήματος των ευρωβουλευτών, η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας μπορεί να ζητηθεί και για την προστασία των μελών της οικογενείας του δικαιούχου.
Νέα νομοθεσία Την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας για ποινικές υποθέσεις θα συμπληρώσει η επικείμενη νομοθεσία για τις αστικές υποθέσεις. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το Μάιο του 2011 έναν κανονισμό σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση της προστασίας που παρέχεται από το αστικό δίκαιο. Ο συνδυασμός των δύο αυτών νομοθεσιών (οδηγία για την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας και νέος κανονισμός για τις υποθέσεις αστικού δικαίου) θα καλύψει το ευρύτερο δυνατό φάσμα των μέτρων προστασίας που εκδίδονται στα κράτη μέλη.
Η Ιρλανδία και η Δανία δεν συμμετέχουν στην υιοθέτηση της οδηγίας για την ευρωπαϊκή εντολή προστασίας.
|