Αθήνα 26.10.2012, 3:42
Οι διπλωματικές και προξενικές αρχές όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών θα πρέπει να παράσχουν σε κάθε πολίτη της ΕΕ που βρίσκεται στο εξωτερικό, την ίδια προστασία που προσφέρουν και στους υπηκόους τους, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου. Ζήτησαν επίσης από τις αντιπροσωπείες της ΕΕ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της προστασίας των Ευρωπαίων που βρίσκονται σε χώρες εκτός ΕΕ.
Η θέση του Κοινοβουλίου επί των νέων κανόνων για την ενίσχυση της προξενικής προστασίας στο εξωτερικό, ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, εγκρίθηκε με 596 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 12 αποχές.
"Η πρόταση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το ότι περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Περισσότερη Ευρώπη θα μπορούσε να σημαίνει επίσης περισσότερη βοήθεια για τους ευρωπαίους πολίτες που έχουν ανάγκη, μεγαλύτερη προστασία για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ όπου η χώρα τους δεν αντιπροσωπεύεται", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Edit Bauer, (ΕΛΚ, Σλοβακία), αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Το ΕΚ ζήτησε κάθε πολίτης της ΕΕ που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο εξωτερικό, στις περιπτώσεις π.χ. που έχει πέσει θύμα ατυχήματος, βίας ή ληστείας, να μπορεί ελεύθερα να ζητήσει βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ή, κατά περίπτωση, από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, εφόσον η χώρα του δεν αντιπροσωπεύεται στην επικράτεια του κράτους στο οποίο βρίσκεται.
Οι αντιπροσωπείες Το Κοινοβούλιο ζήτησε οι αντιπροσωπείες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε χώρες εκτός της Ένωσης και τις οποίες διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να αναλαμβάνουν τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίζεται η συνολική ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των απαραίτητων καθηκόντων για να εξασφαλίζεται η παροχή πλήρους συνδρομής στους πολίτες των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται σε περίπτωση κρίσης.
Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνουν προξενικά καθήκοντα, όταν αυτό χρειάζεται, ενώ θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να συνάπτουν διακανονισμούς με τις τοπικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών για την κατανομή των βαρών και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σε κάθε περίπτωση η νέα ευρωπαϊκή οδηγία δεν θα πρέπει να επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να παρέχουν στους πολίτες των οποίων το κράτος δεν αντιπροσωπεύεται είδη συνδρομής που δεν παρέχονται στους δικούς τους υπηκόους
Πολλοί πολίτες της ΕΕ αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κατά τις πρόσφατες καταστάσεις κρίσεων, για παράδειγμα στη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν μετά τις δημοκρατικές εξεγέρσεις την άνοιξη του 2011, ή στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό του Μαρτίου του 2011. Η προξενική προστασία είναι συχνά απαραίτητη και σε καθημερινές, συνήθεις, καταστάσεις, όπως για παράδειγμα όταν οι άνθρωποι αρρωστήσουν βαριά ή πέσουν θύματα εγκληματικών πράξεων.
|