Αθήνα 18.12.2012, 17:14
Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτεπιστασίας για την απασχόληση ανέργων στους δήμους, ένα πρόγραμμα που κυοφορούνταν τρία χρόνια(!), και κινδυνεύει να ματαιωθεί ελλείψει χρημάτων (και στοιχειώδους προγραμματισμού).
Ενόψει αυτού του κινδύνου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Παράλληλα το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τους συναρμόδιους για τα παραπάνω θέματα υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι "σΣε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές - παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ-μεΑ, ΚΗΦΗ κ.α. - σημειώνεται ότι εκτός της σημερινής εμπλοκής της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας με βάση την απόφαση του Ζ΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους για το 2013-2014. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούση, δεν υπάρχουν πόροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Εναρμόνιση» των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠμεΑ, αλλά και των ΚΗΦΗ για τα έτη 2013-2014".
Αν οι παραπάνω δηλώσεις απηχούν την μελλούμενη πραγματικότητα, τότε δημιουργείται «μείζον πολιτικό θέμα», καθώς πάνω από 100.000 οικογένειες που απολαμβάνουν σήμερα τις τόσο αναγκαίες υπηρεσίες, θα βρεθούν ακάλυπτες, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Με βάση τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, οι δήμοι σηκώνουν σήμερα το βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας με ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών. Κάθε μέρα στους δήμους όλης της χώρας 170.000 παιδιά φιλοξενούνται σε δημοτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ενώ στις 3.000 ανέρχονται τα παιδιά που φιλοξενούνται στα δημοτικά κέντρα φροντίδας παιδιών με αναπηρία.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» η μετατροπή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε «Κατ΄ οίκον φροντίδα» και ο επί το αυστηρότερο καθορισμός των κριτηρίων για τους δικαιούχους, πρακτικά καθιστά ανεφάρμοστη την παροχή αυτής της υπηρεσίας για τους πολίτες που το έχουν πραγματική ανάγκη, επιπλέον μειώνει τον αριθμό των απασχολουμένων και απειλεί τους δήμους με νέα οικονομική επιβάρυνση.
Μέχρι σήμερα σε όλους τους δήμους της χώρας εξυπηρετούνται καθημερινά 75.000 ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες -ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ άλλοι 1.500 εξυπηρετούνται επίσης καθημερινά στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Κατάκοιτων Ηλικιωμένων.
Η Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζει ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη υποστήριξης όλων των δομών κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας των δήμων, που αποτελούν πλέον την τελευταία ασπίδα προστασίας των όλο και αυξανόμενων κοινωνικών ομάδων που είναι σε αποκλεισμό. Ως εκ τούτου ζητά όχι μόνο τη συνέχιση αλλά και τη διεύρυνση της χρηματοδότησής τους.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας στους δήμους, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι δεν αποτελεί από μόνο του λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, αποτελεί όμως ένα ισχυρό ανάχωμα, καθώς με την πρόβλεψη απασχόλησης 120.000 ανέργων, θα αποτελέσει μια ανάσα ζωής για τις τοπικές αγορές εργασίας και παράλληλα θα προσφέρει αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών των δήμων. Ως εκ τούτου ζητά να εκδοθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος και την κάλυψη με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ των δαπανών για τις αμοιβές του προσωπικού που θα απασχοληθεί σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων.
|