Αθήνα 24.3.2013, 10:58
Ολοκληρώθηκε η πρώτη και δρομολογείται η δεύτερη και πιό κρίσιμη φάση αναδιοργάνωσης του δημοσίου, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.
Η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει τόσο την κατάργηση διοικητικών δομών, όσο και αλλαγές στην κατάσταση του προσωπικού, μεταξύ αυτών και απολύσεις.
Κατά τον υπουργό, επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του όγκου των διοικητικών δομών κατά 40% με 50%, από την οποία αναμένεται να προκύψει δημοσιονομικό όφελος άνω του 15% και ξεκινάει η δεύτερη φάση.
Ως προς τους υπαλλήλους, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε καθεστώς απόλυσης, διαθεσιμότητας ή μετάταξης αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Ήδη ολοκληρώνεται η μετακίνηση των πρώτων 1.891 υπαλλήλων, καθώς το ΑΣΕΠ εξέδωσε χθες οριστικά αποτελέσματα. Προβλέπεται η κινητικότητα 12.500 μέχρι το Ιούνιο καθώς και άλλων τόσων μέχρι τον Δεκέμβριο. Μόνο οι απολύσεις θα ανέλθουν σε 15.000 έως το 2014, εκ των οποίων περίπου 4.000 θα γίνουν εντός του 2003 και ένα μέρος τους μέχρι τον Ιούνιο.
Την απόλυση περίπου 2.000 εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή αόριστου χρόνου θα σημάνει η κατάργηση μέχρι τον Ιούνιο υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, μεταξύ αυτών και περίπου 18 ΝΠΙΔ (αθλητικά κέντρα, ινστιτούτα, κλπ), οι οποίες θα γνωστοποιηθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, το υπουργείο, στοχεύοντας στην ανανέωση του στελεχειακού δυναμικού του δημόσιου τομέα, προσανατολίζεται στην άμεση πρόσληψη επιτυχόντων διαδικασιών πρόσληψης του ΑΣΕΠ, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 10.000. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μικρότερος αφού πολλοί από αυτούς δεν θα αποδεχθούν διορισμό για διαφόρους λόγους, με κυριώτερο τον... διορισμό τους στο δημόσιο τομέα καθώς συμμετείχαν και σε άλλες διαδικασίες πρόσληψης.
Στις προσλήψεις επιτυχόντων ΑΣΕΠ το υπουργείο δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες αφού -όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Μανιτάκης χθες- η τρόικα δέχθηκε να απαλύνει την αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων υπαλλήλων από το 1 προς 5 σε 1 προς 1.
|