Αθήνα 6.5.2014, 115:23
Σε διαβούλευση στον δικτυακό τόπο www.opengov.gr τίθεται από σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2014 - 2016, που παρουσίασε σήμερα, Τρίτη 6 Μαΐου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ειδική ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το Σχέδιο εκπονήθηκε σε άμεση συνάρτηση τόσο με τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020, όσο και με τη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 – 2016. Μέσα από το διάλογο και την αξιοποίηση των προτάσεων θα οριστικοποιηθεί και θα υποβληθεί επίσημα στη Διεθνή Πρωτοβουλία Open Government Partnership, τον Ιούνιο του 2014.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με το Σχέδιο Δράσης δομούνται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: α) ενθάρρυνση της δημόσιας συμμετοχής, β) ανοιχτά δημόσια δεδομένα και γ) ακεραιότητα και λογοδοσία.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι πρωτοβουλίες για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Οφείλουμε λοιπόν να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά είναι επίσης δεδομένο η ανάγκη πια να στηρίξουμε την καινοτομία, όπως επίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας, γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα απαντήσουμε στο μείζον θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων».
Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτεραιότητες και τα βασικά σημεία του Σχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε, μεταξύ άλλων: - Η Ανοικτή Διακυβέρνηση δίνει προοδευτικό πρόσημο σε μια κυβέρνηση που έχει σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση. - Η ανοιχτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση. Δεν θέλουμε φαραωνικού τύπου έργα πληροφορικής. Θέλουμε μέσα από μικρές «νίκες» να σπάσουμε τα «σιλό», τα κλειστά συστήματα διοίκησης, για να πείσουμε τον κόσμο ότι τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα είναι πλούτος ανάπτυξης για τη χώρα. - Προχωρούμε στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δημόσια δεδομένα στο ελληνικό δίκαιο. Τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διατάξεων. - Τρεις κατηγορίες δεδομένων αποτελούν δεσμεύσεις του Σχεδίου για την επόμενη διετία: η ανοιχτή διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων, των πολιτιστικών δεδομένων και των εξωχώριων (offshore) εταιριών. Ειδικά για τις εξωχώριες εταιρίες με έδρα στην Ελλάδα διαθέτουμε τη λίστα σε επεξεργάσιμη μορφή, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς. |