Ξεκίνησε χθες στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Πιστοποίηση Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή Δημοσίου Τομέα», το οποίο διοργανώνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των στελεχών εκείνων που θα αναλάβουν την κρίσιμη θέση του Εσωτερικού Ελεγκτή με στόχο να βελτιώσουν τις διαδικασίες λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου και να διασφαλίσουν, μέσω της δημιουργίας των αναγκαίων δικλείδων ασφαλείας, την πιστή τήρησή τους.
Στην έναρξη του προγράμματος παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος και απήυθυνε χαιρετισμό, η Πρόεδρος του Κέντρου Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Αντιπρόεδρός του Βασίλειος Έξαρχος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Κώστας Τζήμας, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας Βέρα Μαρμαλίδου.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Βορίδης «εξήρε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές στην εμφύσηση μίας νοοτροπίας ακεραιότητας και διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση, μέσα από την κατάρτιση ενός ολιστικού σχεδίου πρόληψης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που θα λειτουργήσει ευεργετικά υπέρ της λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους εκπαιδευόμενους για τη συμμετοχή τους στο σημαντικό αυτό επιμορφωτικό πρόγραμμα καθώς και την Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το Κέντρο στην οργάνωση αυτής της ημερίδας εκπαίδευσης και πιστοποίησης καθώς και επίσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια. Τέλος, ο Υπουργός δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού και δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία και θα σταθεί αρωγός, με κάθε μέσο, στη σημαντική αυτή προσπάθεια που επιτελείται».
Η Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ. Δραμαλιώτη, τόνισε τη σημασία της θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τον Εσωτερικό Έλεγχο και υπογράμμισε το γεγονός ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από υψηλού κύρους εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη προετοιμασία των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν τον θεσμό αυτό με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Τέλος, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την ποιοτική και απρόσκοπτη προετοιμασία των προγραμμάτων.
Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Μπίνης καλωσόρισε από την πλευρά του το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα και ευχαρίστησε τα στελέχη όλων των συνεργαζόμενων φορέων για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των απαιτήσεων του προγράμματος. Τόνισε επίσης τη σημασία του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου καθώς και του ρόλου του στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην πιστοποίηση του Προγράμματος ως ευκαιρία ανάδειξης των πλεονεκτημάτων, της εμπειρίας και των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων καθώς επίσης και δημιουργίας μιας κοινής βάσης επαγγελματιών.
Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σαρμάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προληπτικό χαρακτήρα του Εσωτερικού Ελέγχου τονίζοντας το γεγονός ότι ο ρόλος του Εσωτερικού Ελεγκτή αφορά στην παρακολούθηση των διαδικασιών παραγωγής πράξεων με δημοσιονομικές συνέπειες και στον εντοπισμό των κινδύνων που υπάρχουν και εν συνεχεία στην υποβολή προτάσεων βελτίωσης αυτών. Υπογράμμισε επίσης και τον γνωμοδοτικό ρόλο που αναλαμβάνουν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν αδυναμίες από τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών.
Τέλος, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας κ. Μαρμαλίδου επεσήμανε την αξία του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος και τη συμβολή του Ινστιτούτου σε αυτό καθώς και την αναγκαιότητα της συνεχούς μάθησης. Τόνισε επίσης ότι δύο σημαντικές δεξιότητες του Εσωτερικού Ελεγκτή είναι η επικοινωνία και η ταπεινότητα. Υπογράμμισε ότι ο Εσωτερικός Ελεγκτής πρέπει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή όχι ως «ελεγχόμενους» αλλά ως συνεργάτες του, που προσδοκούν τις υπηρεσίες του και τις προτάσεις του, ώστε σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Οργανισμού να πετύχουν στο έργο τους.