Αθήνα 4.9.2008, 08:12 Τη διαδικασία και τους ειδικότερους όρους που ισχύουν στην περίπτωση μετατάξεων υπαλλήλων που βρίσκονται προ της απόλυσης λόγω κατάργησης θέσεων, καθορίζει προεδρικό διάταγμα (το υπ. αριθμ. 117/2008) που εκδόθηκε χθες.
Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση κατάργησης θέσεων η υπηρεσία εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ορίζονται οι θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο που καταργούνται. Όταν καταργούνται ορισμένες θέσεις μιας υπηρεσίας καλούνται οι υπάλληλοι να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετάταξης σε άλλη υπηρεσία. Εάν οι σχετικές δηλώσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των καταργούμενων θέσεων το υπηρεσιακό συμβούλιο καθορίζει με απόφασή του τους προς απόλυση υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων προηγουμένων εκείνων με τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα.
Οι προς απόλυση υπάλληλοι λόγω κατάργησης θέσης ή κατάργησης θέσης μετά από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών, δικαιούνται με αίτησή τους να μεταταγούν σε κενή οργανική θέση του αυτού ή παρεμφερούς κλάδου άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ. Η μετάταξη διενεργείται με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.
Οι ενδιαφερόμενοι για μετάταξη υπάλληλοι υποβάλλουν στην υπηρεσία τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης ανακοίνωσης της υπηρεσίας, αίτηση με την οποία δηλώνουν το Νομό σε υπηρεσίες του οποίου επιθυμούν να μεταταγούν.
Με βάση τις κενές θέσεις που γνωστοποιήθηκαν, η υπηρεσία καλεί τους ενδιαφερόμενους εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι ημερών, από την ημερομηνία που έλαβαν γνώση των κενών θέσεων, να υποβάλουν δήλωση στην οποία θα περιλάβουν μέχρι πέντε προτιμήσεις φορέων στους οποίους επιθυμούν να μεταταγούν.
Για την αξιολόγηση των δηλώσεων προτίμησης και την κατανομή των προς μετάταξη υπαλλήλων η Γ.Γ.Δ.Δ. και Η.Δ συνιστά ειδική επιτροπή, η οποία κατανέμει τους προς μετάταξη υπαλλήλους στις κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών υποδοχής, κατά τη δήλωση προτίμησής τους. Σε περίπτωση σύμπτωσης περισσοτέρων δηλώσεων προτίμησης για την ίδια θέση, για την κατανομή των υπαλλήλων λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά, τα εξής κριτήρια: α) η οικογενειακή κατάσταση, προηγουμένων των εγγάμων με το μεγαλύτερο αριθμό τέκνων και των εγγάμων έναντι των αγάμων. β) ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου, προηγουμένων εκείνων με το μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας. γ) ο μέσος όρος της βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των πέντε τελευταίων ετών, προηγουμένων εκείνων με τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας.
Υπηρεσιακή κατάσταση Η μετάταξη γίνεται σε θέση κλάδου της ίδιας κατηγορίας για την οποία ο μετατασσόμενος κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα, με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που αυτός κατέχει κατά το χρόνο της μετάταξης. Ο χρόνος που διανύθηκε στην υπηρεσία από την οποία ο υπάλληλος μετατάσσεται και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε ως χρόνος υπηρεσίας, θεωρείται ότι διανύθηκε στην Υπηρεσία υποδοχής για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου. Το χρονικό διάστημα της άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Τμήματος ή Διεύθυνσης ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του άρθρου 85 και της παρ. 5 του άρθρου 86 του ΥΚ.
Σε περίπτωση που εκκρεμεί κατά του μετατασσομένου πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου, αρμόδιο είναι το συμβούλιο της υπηρεσίας στην οποία υπαγόταν οργανικά ο υπάλληλος κατά το χρόνο τέλεσης του παραπτώματος, εφόσον το παράπτωμα σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων του στην υπηρεσία αυτή.
* Δείτε το προεδρικό διάταγμα.
|