Αθήνα 11.11.2013, 20:23
Τα τελευταία χρόνια η παρουσία της Κίνας γίνεται διεθνώς ολοένα και πιο αισθητή. Η πολυπληθέστερη χώρα κόσμου, με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εξαγωγών, έχει όμως να επιδείξει εντυπωσιακά επιτεύγματα και στον πολιτισμό.
Εκατό μουσεία ανοίγουν ετησίως εντός των γεωγραφικών της ορίων, 327 Ινστιτούτα Μελέτης του Κομφούκιου ιδρύθηκαν από το 2004 σε 93 χώρες και ένας κεντρικός οργανισμός ασχολείται ειδικά με την πολιτιστική διπλωματία.
Στο θεαματικό αυτό άνοιγμα προς τον κόσμο, η Κίνα κατέστησε τον πολιτισμό εταίρο της πολιτικής και της οικονομίας της. Έτσι εδραίωσε την πρωτοκαθεδρία της στην Άπω Ανατολή, όπου δεσπόζει με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορική αφήγηση χιλιετιών και την τέχνη.
Η υπερηφάνεια του κινεζικού λαού παραδέχεται ως συγκρίσιμο πολιτισμό μόνο της Ελλάδας. Ο σεβασμός του ελληνικού πολιτισμού συνιστά μέρος της παιδείας κάθε Κινέζου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόνο στην κινεζική γλώσσα η χώρα μας δεν αποκαλείται «Γραικία» αλλά με το όνομά της: «Σι-λα» (Ελλάς). Ο πολιτισμός αποτελεί συνεπώς το μοναδικό πεδίο όπου η Ελλάδα μπορεί να συνδιαλλαγεί με την Κίνα ως ισότιμος εταίρος.
Η παραδοχή αυτή κινητοποίησε τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, που κατέχει άλλωστε μια από τις σημαντικότερες συλλογές κινεζικής κεραμικής του κόσμου, με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Ορίζοντες - Δράσεις» και τον ιδρυτή της Σπύρο Μερκούρη, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των κινεζικών φορέων του πολιτισμού. Μέσα από συχνές επαφές και ταξίδια, από μια συγκυρία ιδανική, έχει ήδη δημιουργηθεί η βάση της εμπιστοσύνης και έχουν ήδη δρομολογηθεί τα σχετικά προγράμματα. Η Κίνα επιζητά το διάλογο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι γεμάτο προκλήσεις. Τώρα είναι η στιγμή για κοινές δράσεις στο πεδίο ισότιμης επικοινωνίας, τον πολιτισμό.
Το Σεπτέμβριο του 2013 μια αντιπροσωπία κινεζικών φορέων από την Κυβέρνηση της Δημαρχίας του Πεκίνου, την Ένωση για τη Φιλία με Ξένες Χώρες, το Ινστιτούτο Διεθνών Ανταλλαγών και τη ΜΚΟ «Δίκτυο για Διεθνείς Ανταλλαγές», ταξίδεψε στην Αθήνα, συνάντησε και συνομίλησε με εκπροσώπους από φορείς του ελληνικού πολιτισμού: τη ΜΚΟ «Ορίζοντες - Δράσεις», τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο, τον Δημόκριτο, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Μπενάκη και τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.
Από τις 13 ως τις 16 Νοεμβρίου 2013 εκπρόσωποι αυτών των φορέων θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φόρουμ του Πεκίνου για τη Φιλία των Λαών, όπου και οργανώνεται συνεδρία με τίτλο «Εποικοδομητικός διάλογος Αθήνας - Πεκίνου για τον Πολιτισμό». Εκεί θα παρουσιαστούν και προταθούν προγράμματα και δράσεις στους τομείς της φιλοσοφίας, της μαθηματικής σκέψης, της τέχνης και των μουσείων, του ολυμπισμού και του τουρισμού, ενώ παράλληλα θα γίνουν εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους κινεζικών φορέων.
Το σκεπτικό της ελληνοκινεζικής συνεργασίας έχει ήδη υπογραφεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Στην Κίνα θα υπογραφεί υπόμνημα για την υλοποίηση του διαλόγου, των προγραμμάτων και των απαιτούμενων δράσεων. Το βήμα αυτό έχει μέγιστη σημασία για την Ελλάδα σε μία περίοδο απαξίωσης της χώρας στη διεθνή σκηνή. Συνασπισμένοι οι φορείς του ελληνικού πολιτισμού επέδειξαν ιδιαίτερη αξιοπιστία και, παρά τα περιορισμένα μέσα που διέθεταν, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των Κινέζων εταίρων τους.
Μετά την επιστροφή της αποστολής από το Πεκίνο και την υπογραφή του υπομνήματος συνεργα¬σίας θα οργανωθεί στο Μουσείο Μπενάκη συνέντευξη τύπου για μια πληρέστερη ενημέρωση. |