Αθήνα 30.6.2016, 18:15
Η πολιτική επιθεώρηση τσέπης «Πατριδογνωσία, ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη», που παρουσιάζει φέτος για τρίτη χρονιά ο Γεράσιμος Γεννατάς, έρχεται την Τρίτη 5 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 και στις«Νύχτες Αλληλεγγύης», σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο.
Ο Γεράσιμος Γεννατάς, σατιρίζοντας καταστάσεις και πρόσωπα, μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα, ιδέες και προβληματισμούς, για τα όρια της εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή, σπάζοντας το φράγμα μεταξύ αιχμηρού και αστείου, διασκέδασης και κραυγής.
Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο κόσμος ολόκληρος είναι η σύγχρονη αρένα της ανθρώπινης εξαθλίωσης, όπου πρωταγωνιστούν τύραννοι σημερινοί, με θεατές τους λαούς και σκηνές από σκληρούς αγώνες και προδομένα όνειρα.
Μια σκηνική σύνθεση πάνω σε κείμενα των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη, Λειβαδίτη, Γαλίτη, Γεννατά και μελοποιημένα ποιήματα που ακούγονται ζωντανά σε πρώτη εκτέλεση των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ, και Λασκαράτου.
Τα πρωτότυπα κείμενα έγραψαν οι Γεράσιμος Γεννατάς και Γιώργος Γαλίτης, την επιλογή των κειμένων έκαναν οι Γεράσιμος Γεννατάς και Γιώργος Κομπογιάννης, σκηνοθετεί ο Θανάσης Χαλκιάς, τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κομπογιάννης, την επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών έχει η Θάλεια Ιστικοπούλου, ο σχεδιασμός φωτισμών ανήκει στην Χριστίνα Καμμά, το σχεδιασμό βίντεο έκανε ο Γιάννης Λεοντάρης, βοηθός σκηνοθέτη - κατασκευές Βασιλική Τσακίρη, οργάνωση παραγωγής Αρτίνα Γκέτση. Παίζουν ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο μουσικός Βασίλης Μπαμπούνης - τραγούδι, κιθάρα.
Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητική αναπηρία καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ.
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Γιατί Πατριδογνωσία; «Τρία χρόνια Πατριδογνωσία. Γιατί;», αναρωτιέται ο Γ. Γονατάς. Και δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα. Κάπου προσφάτως διάβασα: «δεν χρωστάμε στους δανειστές μας, χρωστάμε στους ποιητές μας!» Σε μια δύσκολη κατάσταση, η μόνη δυνατότητα να αλλάξει κάτι, είναι η πιθανότητα να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελληνική Τραπεζική Δημοκρατία όπου επελαύνει το σκυλάδικο, όπου οι μικρομεσαίοι πρέπει να πεθάνουν για να ζήσουν μόνο τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα multiplex cinemas και τα city links shopping centers, όπου η διαφθορά και η διαπλοκή που επέβαλλαν στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεχίζουν να μας κυβερνάνε, «τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη».
Η Πατριδογνωσία είναι μια ποιητική πολιτική παράσταση πολύ αστεία άλλα και πολύ σοβαρή. Μια παράσταση που αναρωτιέται τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να παραμείνουμε άνθρωποι. Μπορούμε άραγε να θυσιάσουμε το 2ο smartphone, τo 3o tablet, το 2ο αυτοκίνητο, το κάθε τρίτη μέρα μαλλί και νύχι, το κάθε Σάββατο στο σκυλάδικο, για να πάμε μια εκδρομή με φίλους;
Κείμενα του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Μπρεχτ, του Μαγιακόφσκι συνομιλούν με σημερινά κείμενα του Γιώργου Γαλίτη και του γράφοντος, πλαισιωμένα με τραγούδια και μουσική πάνω σε στίχους μεγάλων ποιητών και προσπαθούν να πείσουν τον άνθρωπο να κατανοήσει πως πρέπει επιτέλους να χειραφετηθεί από κάθε γελοία εξουσία που του κατατρώει τη ζωή. Αστεία άλλα και αιχμηρά.
Ζούμε σε μια υποδουλωμένη χώρα, σε μια φασίζουσα Ευρώπη και βαδίζουμε ολοταχώς προς μια νέα φεουδαρχία των τραπεζών και των εταιριών. Ο άνθρωπος δέχεται μια ανελέητη επίθεση από το χρήμα και οι τηλεκανίβαλοι δημοσιογράφοι πληρώνονται για να το ονομάζουν δημοκρατία. Αν η τέχνη, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να δείξουν στον άνθρωπο να είναι άνθρωπος τότε δεν υπάρχει ελπίδα.
Στην Πατριδογνωσία, η μουσική του Γιώργου Κομπογιάννη, η γλυκιά και ανθρώπινη σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά και η ενέργεια του Βασίλη Μπαμπούνη στα τραγούδια, δημιουργούν τουλάχιστον αισιοδοξία. Ναι λοιπόν: Δεν Χρωστάμε στους δανειστές μας, Χρωστάμε στους ποιητές μας!».
© Proslipsis.gr Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή. Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.
|