Αθήνα 20.3.2013, 19:12
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη στην παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση των εξαγωγών “Export Gate”
«Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα στην παρουσίαση για την πύλη Exportgate.
Είχα, εδώ και καιρό, απευθυνθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ,τονίζοντας την ετοιμότητά μας να επιδοκιμάσουμε, ακόμα και να συμβάλλουμε, σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία.
Το γεγονός ότι ένας τραπεζικός όμιλος συνεργάστηκε με επιχειρηματικούς φορείς, όπως είναι ο ΣΕΒ, οι σύνδεσμοι εξαγωγέων και τα διμερή επιμελητήρια, για ένα κοινό στόχο, είναι από μόνο του αξιέπαινο.
Ωστόσο, είναι ακόμη πιο ευχάριστο το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια καρποφορεί πλέον, με τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πύλης που προωθεί τις εξαγωγές.
Το Exportgate είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί βοηθά σε ένα τομέα που χρειαζόμαστε ενίσχυση: στο "matchmaking".
Δηλαδή, στη δικτύωση των Ελλήνων εξαγωγέων και τη σύνδεσή τους με ξένους αγοραστές.
Ειδικότερα, εφόσον δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα:
• να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους υποψήφιους συνεργάτες τους, • να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, • να ζητήσουν συμβουλές • και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για τις αγορές
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία της πλατφόρμας αυτής.
Και πιστεύω πως εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες που έχουμε από τη λειτουργία της,
τότε το Exportgate μπορεί να αποτελέσει της βάση της εθνικής πύλης που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε, στο πλαίσιο του νέου φορέα εξωστρέφειας.
Και να εξοικονομήσουμε έτσι πόρους και πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια μας.
Νομίζω πως πρόκειται συνολικά, για ένα πολύ χρήσιμο και σύγχρονο ηλεκτρονικό εργαλείο, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας.
Διότι κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή καταδεικνύει την αναπτυξιακή εναλλακτική των δημοσιονομικών μέτρων.
Οι εξαγωγές αποτελούν αντίδοτο στην ύφεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Είναι αλήθεια, βέβαια, πως το 2012 αποτέλεσε έτος- ρεκόρ:
οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν τα 23,8 δις Ευρώ, ξεπερνώντας το 12% του ΑΕΠ.
Ασφαλώς, σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ύφεση στο εσωτερικό.
Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση στον τομέα αυτό όσο κυρίως, οι ίδιοι οι Έλληνες εξαγωγείς.
Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε περισσότερα.
Ο στόχος για το 2013 είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ, το οποίο θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας.
Και η φιλοδοξία μας είναι η δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το τέλος του 2014, ώστε σταδιακά, το 2015 οι εξαγωγές να φτάσουν στο 16% επί του ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές με βάση το χρονοδιάγραμμα για το οποίο εξαρχής έχουμε δεσμευτεί.
- Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας: • Ο πρώτος άξονας συνίσταται στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.
Παρουσιάσαμε και υλοποιούμε 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους των εξαγωγών, κατά 50% και 20% αντίστοιχα.
Αυτή η μεταρρύθμιση και μόνο, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και 80.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015.
Τα πρώτα απτά αποτελέσματα αρχίζουν ήδη να γίνονται ορατά.
Π.χ., η ανάλυση των διαδικασιών για την εξαγωγή των πιλοτικών προϊόντων (ακτινίδια και φέτα), ανάδειξε τις δυνατότητες απλοποίησης.
Έτσι, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για απλοποίηση των διαδικασιών σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών.
• Ο δεύτερος άξονας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελλάδας, δηλαδή του αριθμού των εταιριών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται.
Εντός του έτους, αναπτύσσουμε ολοκληρωμένες τομεακές πολιτικές, ξεκινώντας από τη βιομηχανία τροφίμων και τον τομέα των νέων τεχνολογιών.
• Ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση των εξαγωγών, με την οποία σχετίζεται και η λειτουργία του Exportgate.
Στόχος μας είναι τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, είτε με το να επαναπροσεγγίσουμε παραδοσιακούς προορισμούς είτε με το να εισέλθουμε σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η αναδιάρθρωση και η θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία εθνικής εμπορικής ταυτότητας (brand).
Επίσης, αφορά και τη συνολική υποστήριξη προς τις εταιρείες στην Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθούν στις εξαγωγές και να αναζητήσουν εμπορικούς εταίρους στο εξωτερικό.
Η Ολλανδική Κυβέρνηση και η Task Force παρέχουν ήδη σημαντική τεχνική βοήθεια.
Η Στρατηγική μας, συνολικά, θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece.
Οι διαδικασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στον προσεχή Ιούνιο.
Παράλληλα, για τον καλύτερο συντονισμό, μεταφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών, τα στελέχη και οι αρμοδιότητες ΟΕΥ, που θα ενταχθούν στο ίδιο σύστημα εξωστρέφειας, μετά από όλες τις αναγκαίες διοικητικές προσαρμογές.
Η αναδιάρθρωση θα γίνει μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των Ολλανδών ειδικών και τις διεθνείς καλές πρακτικές.
Αναμένουμε εντός του μήνα να έχουμε έναν αναλυτικό Οδικό Χάρτη, τον οποίο και θα ανακοινώσουμε σε λίγες εβδομάδες.
Πέραν, ωστόσο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία από τις παράλληλες δράσεις για τη ρευστότητα, που έχουμε διαμορφώσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών.
Από τα τέλη Απριλίου, βάσει όσων έχει ανακοινώσει η ΕΤΕπ, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών, των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους.
Οι πιστώσεις θα είναι ανακυκλούμενες και το συνολικό ύψος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτή είναι μια δράση που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΤΕπ.
Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια ανάσα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατά το δυνατόν, να τονώσουμε, με άμεσο τρόπο τις διεθνείς συναλλαγές και ιδίως την εξαγωγική δραστηριότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας εθνικής προσπάθειας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτητα, όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλικότερη στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Διότι μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε την ύφεση και την τεράστια ανεργία, που δοκιμάζουν σήμερα τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε νέο πλούτο και νέες δουλειές.
Επομένως, κάθε πρωτοβουλία -όπως το Exportgate- που στηρίζει την προσπάθεια αυτή, είναι πολύτιμη.
Γι' αυτό και εμείς από την πλευρά μας θα το στηρίξουμε.
Και έχουμε στόχο να το καταστήσουμε βασικό εργαλείο της Εθνικής μας Στρατηγικής για τις Εξαγωγές.
Κλείνοντας, λοιπόν, θέλω να σας συγχαρώ και πάλι για την πρωτοβουλία αυτή και εύχομαι κάθε επιτυχία.
Σας ευχαριστώ».
|