Αθήνα 28.3.2013, 17:02
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς παρέστη κι απηύθυνε χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΜΑ. Παρακάτω παρατίθενται τα κυριότερα σημεία της σύντομης ομιλίας του κ. υφυπουργού:
Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρίσκομαι στη Γενική σας Συνέλευση, που μου δίνει την ευκαιρία να απευθυνθώ και να επικοινωνήσω με όλους εσάς. Έχουμε με τον ΣΕΣΜΑ πολύ καλή συνεργασία και νομίζω ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Αγωνίζεστε στην ελεύθερη αγορά, πολλές φορές υπό συνθήκες δύσκολες και είναι ανάγκη αυτό να αναγνωρίζεται αλλά είναι ανάγκη όλοι όσοι εργάζονται στον κλάδο να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικοί. Όπως ακριβώς η εθνική μας οικονομία πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς, να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.
O κλάδος σας μπορεί να συνεισφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία, έτσι ώστε η ελληνική επιχείρηση να αξιοποιεί κάθε γόνιμο μυαλό, δεδομένου ότι το παλαιό πρότυπο της ελληνικής επιχείρησης, με επικεφαλής τον επιχειρηματία- μέτοχο, αντικαθίσταται σταδιακά, αλλά σταθερά από τη σύγχρονη οικονομική μονάδα, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο. Στην ποιοτική αυτή μεταβολή βρίσκεται, κατά την γνώμη μου, η σημαντικότερη ευκαιρία ανάπτυξης του κλάδου. Κάνω αυτή την αναφορά διότι, πάλι κατά την γνώμη μου, ο κλάδος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που επέφερε η στρέβλωση των κοινοτικών προγραμμάτων. Αν, δηλ. θέλουμε να λέμε αλήθειες, και στο δικό σας επαγγελματικό πεδίο, όλα δεν είναι, όπως λέει ο ποιητής, «αγγελικά πλασμένα».
Ακόμα και σήμερα, εν μέσω της βαθιάς κρίσης που ζούμε, στη χώρα μας, κάποιοι εξαντλούνται στο να αναδείξουν τον κίνδυνο ως αμιγώς οικονομικό πρόβλημα. Αντίθετα, όσοι βλέπουμε την κρίση ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, την αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία για μια δομική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που είναι ανάγκη να βασιστεί στην παραγωγή πλούτου, με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς. • Αντί να επιμένουμε σε στρατηγικές και πρακτικές που απέδιδαν την εποχή που είχαμε χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και υψηλή κατανάλωση με δανεικά, οφείλουμε να διαβάσουμε τη νέα εποχή και θα προσαρμοστούμε παραγωγικά σε αυτήν. • Αντί να συνεχίσουμε να έχουμε ως πρότυπο την κρατικοδίαιτη και βασισμένη στις επιδοτήσεις επιχειρηματικότητα, η εποχή και οι συνθήκες μας αναγκάζουν να πάμε σε μια κατάσταση όπου η επιχειρηματικότητα θα είναι από επιλογή, υγιής και δυναμική. • Αντί να μένουμε στους στενούς ορίζοντες της ελληνικής αγοράς, η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε τις προοπτικές μας σε νέες αγορές, με εξωστρέφεια κι εμπιστοσύνη για τα προϊόντα μας. • Αντί να μένουμε έξω από την Τεχνολογική Επανάσταση που συντελείται στις μέρες μας, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για συνεχή βελτίωση των επιδόσεών μας. Με μια κουβέντα, η υπέρβαση της κρίσης είναι υπόθεση όλων μας, όλων μας ανεξαιρέτως, και του καθενός ξεχωριστά.
Aναγνωρίζουμε τα σημαντικά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν στη αγορά: Το πρώτο είναι η αγχόνη της έλλειψης ρευστότητας. Γνωρίζετε καλά ότι για να αποκατασταθεί αυτή η πολύ σοβαρή δυσλειτουργία, απαραίτητη είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Στο μεταξύ η κυβέρνηση φρόντισε να πάρει κάθε δυνατό μέτρο προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης του προβλήματος. Αποδεσμεύσαμε αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Ήλθαμε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αποδέσμευση σημαντικών κονδυλίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των οδικών έργων. Αλλά η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι το κρίσιμο σημείο, το οποίο θ’ αποτελέσει παράγοντα ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η φορολογία. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μόνο με αμιγώς αναπτυξιακούς φορολογικούς συντελεστές μπορούμε να μιλάμε για υπέρβαση της κρίσης. Είναι ξεκάθαρο, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να αποκλιμακώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μόλις πετύχουμε το μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.
|