Αθήνα 1.6.2010, 05:27 Σε ένα νέο περιβάλλον, απαλλαγμένο από το χαρτί, θα λειτουργούν σύντομα τα τελωνεία στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στόχος είναι όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις τελωνειακές αρχές να γίνουν ηλεκτρονικές. Έτσι, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη μικρότερη γραφειοκρατία και τη μείωση του διοικητικού κόστους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ύπαρξη ηλεκτρονικού περιβάλλοντος στα τελωνεία θα συμβάλει στην ταχύτερη παράδοση εμπορευμάτων ενισχύοντας, παράλληλα, την ασφάλεια αυτών και των διεθνών συναλλαγών.
Εν όψει των εξελίξεων, η εταιρεία Global Greece διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: "Ηλεκτρονικό Τελωνείο (e-customs) και Ηλεκτρονικές Τελωνειακές Συναλλαγές από 1 Ιανουαρίου 2011", διάρκειας 6 ωρών, στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου (Ξενοδοχείο Στράτος Βασιλικός, Μιχαλακοπούλου 114) και στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου 2010 (Hotel Les Lazaristes, Κολοκοτρώνη 16 Σταυρούπολη).
Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων εισαγωγών-εξαγωγών, σε υπαλλήλους λογιστηρίου και εκτελωνιστικών γραφείων, σε νομικούς συμβούλους εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διεθνές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, τη μεταποίηση και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων & logistics.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναλύσει τις νέες υποχρεωτικές διαδικασίες ηλεκτρονικού τελωνείου για εισαγωγές και εξαγωγές καθώς και όλες τις αλλαγές στην σχετική τελωνειακή νομοθεσία.
Η εφαρμογή και λειτουργία των ηλεκτρονικών τελωνειακών συστημάτων αποσκοπεί στους πιο κάτω στόχους: α) Διευκόλυνση των διαδικασιών εισαγωγής και εξαγωγής· β) Μείωση του κόστους συμμόρφωσης και των διοικητικών δαπανών και επίσπευση του χρόνου εκτελωνισμού· γ) Υιοθέτηση κοινής προσέγγισης για τον έλεγχο των εμπορευμάτων· δ) Δέουσα είσπραξη όλων των δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων· ε) Ταχεία διαβίβαση και λήψη των κατάλληλων πληροφοριών όσον αφορά τη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού· στ) Απρόσκοπτη ροή δεδομένων μεταξύ των Αρχών των χωρών εξαγωγής και εισαγωγής καθώς και μεταξύ των Τελωνειακών Αρχών και των Οικονομικών Φορέων, χάρη στην επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων που καταχωρούνται στο σύστημα.
Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι η εξής: - Παρουσίαση του ηλεκτρονικού τελωνείου-όραμα, στόχοι - Ανταλλαγή δεδομένων στα πλαίσια του ηλεκτρονικού τελωνείου - Συστήματα Ηλεκτρονικού Τελωνείου: - Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εξαγωγής (ΑΕS) - Αυτοματοποιημένο Σύστημα Εισαγωγής (AIS) - Νέο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) - Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (ΑΕΟ) - Σύστημα καταχώρησης και αναγνώρισης Οικονομικών Φορέων (EORI) - Ενιαία Άδεια (SASP). - Κεντρικός Τελωνισμός - Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σημείο Πρόσβασης - Κοινή πύλη τελωνειακών πληροφοριών της Ε.Ε. - Ενιαία θυρίδα εκτέλεσης της συναλλαγής (Single Window) - Όλες οι αλλαγές στην τελωνειακή νομοθεσία: - Ηλεκτρονική υποβολή τελωνειακών παραστατικών - Νέες δηλώσεις - Νέες υποχρεώσεις
Ομιλητής θα είναι ο Άγγελος Λυμπέρης, ο οποίος σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και στο ΚΑΤΕΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι ενταγμένος στο Μητρώο Εισηγητών της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ), καθώς και στο Μητρώο Εκπαιδευτών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών (ΕΚΕΠΙΣ) για τελωνειακά και φορολογικά θέματα. Είναι Τελωνειακός Υπάλληλος, προϊστάμενος του Τμήματος Τελωνειακών Διαδικασιών και έχει διατελέσει προϊστάμενος του Τμήματος ΦΠΑ Εισαγωγών – Εξαγωγών. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία, πλήθος μελετών και δημοσιεύσεων σε οικονομικά περιοδικά και πρόσφατα επιμελήθηκε έκδοσης κωδικοποίησης του "ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ", η οποία περιέχει κωδικοποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (νόμος 2960/2001) και του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Κανονισμοί 2913/1992 και 2454/1993).
Πληροφορίες παρέχει η Global Greece - International Business Projects, Thomas Building, 9th km. Thessaloniki – Thermi, POBox. 60689, 570 01 Thessaloniki, Greece, Tel: +30 2310474191, Fax: +30 2310474192, Email: info@globalgreece.gr, Web: www.globalgreece.gr.
|