Aθήνα 3.5.2009, 16:07 Αρχίζει αύριο Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009 και ώρα 9.00, στο αμφιθέατρο «Α. Τσιουμής» του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Σεμινάριο με τίτλο: «Αγώνας για την Υγεία», που διοργανώνεται από τη Διεπιστημονική Ομάδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πολιτική Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το International People’s Health University (IPHU) και το People’s Health Movement.
Η έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Στόχος των Σεμιναρίων του IPHU είναι η ισχυροποίηση του δικτυού ακτιβιστών για την υγεία των λαών δίνοντας ευκαιρίες σε νεώτερους ακτιβιστές υγείας να αναπτύξουν νέες σχέσεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μελετήσουν από κοινού.
Στις εργασίες του Σεμιναρίου θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα.
-Ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: τι έχει κατακτηθεί, τι μάθαμε και νέες κατευθύνσεις. -Ο αγώνας για την υγεία: επιτεύγματα, στρατηγικές και νέες κατευθύνσεις. -Δουλεύοντας με τις κοινότητες και τις οργανώσεις βάσης για την υγεία. -Η πολιτική οικονομία της Υγείας: παγκοσμιοποίηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), η Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και η Παγκόσμια Τράπεζα (WB), τοπικά ζητήματα και παγκόσμιες πιέσεις. -Το δικαίωμα στην Υγεία: αρχές, επιτεύγματα και νέες κατευθύνσεις. -Η υγεία των ανθρώπων και ο αγώνας για το περιβάλλον. -Έρευνα: μέρος του προβλήματος και μέρος της λύσης. -Κοινωνικοί προσδιοριστές της Υγείας (φτώχεια, καταπίεση και ιεραρχία, αποξένωση και αποκλεισμός, ρατσισμός και σεξισμός, υλισμός) και ο αγώνας για την υγεία.
Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 45 επαγγελματίες και ακτιβιστές υγείας από 13 χώρες (10 συμμετέχοντες από την Ελλάδα, 20 από άλλες χώρες της περιοχής Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκάνια, 5 από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και 5 από άλλες χώρες). Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με βάση τη Γεωγραφική αντιπροσώπευση, την Ισορροπία μεταξύ των φύλων, την Ποικιλομορφία προέλευσης των συμμετεχόντων (οργανώσεις της κοινότητας, MΚO, πανεπιστήμια, κρατικοί λειτουργοί, κ.α.), την Ποικιλότητα δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων και εκπαιδευτικού υπόβαθρου.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα: http://www.phmovement.org/iphu
|