Αθήνα 18.2.2009 Η υπουργική απόφαση: "Ελεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου, αρμόδια όργανα, διαδικασία και διασφάλιση του απορρήτου των αποτελεσμάτων", δημοσιεύεται στο τεύχος Β' αρ. Φύλλου 239/11 Φεβρουαρίου 2009 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης.
* * *
ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 8517/4/42−δ΄ (2) Ελεγχος καταλληλότητας αστυνομικών προς χρήση όπλου, αρμόδια όργανα, διαδικασία και διασφάλιση του απορρήτου των αποτελεσμάτων
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΄Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 4 του ν. 3169/2003 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» (Α΄ − 189). 2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α΄− 98). 3. Την υπ’ αριθμ. Υ357/7.1.2009 απόφαση του Πρωθυπουργού «Κατάργηση θέσης Υφυπουργού και σύσταση θέσης αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών» (B΄−3). 4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού αποφασίζουμε:
Άρθρο 1 Έννοια όρων Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, αστυνομικοί είναι το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες και οι ειδικοί φρουροί.
Άρθρο 2 Σύσταση και συγκρότηση ειδικών επιτροπών ψυχοτεχνικών δοκιμασιών 1. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας συνιστάται από μία (1) ειδική επιτροπή της Υγειονομικής Υπηρεσίας η οποία ενεργεί εξέταση των αστυνομικών που υπηρετούν στην περιοχή δικαιοδοσίας της για τον έλεγχο της καταλληλότητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3169/2003. 2. Ειδικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συνιστάται και δεύτερη επιτροπή η οποία εξετάζει και τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τις αυτοτελείς Κεντρικές και λοιπές Υπηρεσίες που εδρεύουν στο νομό Αττικής. 3. Οι ανωτέρω ειδικές επιτροπές συγκροτούνται από έναν (1) αξιωματικό ειδικών καθηκόντων με ειδικότητα ψυχιάτρου, ως πρόεδρο, και δύο (2) αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων με ειδικότητα ψυχολόγου, ως μέλη, οι οποίοι προτείνονται από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού/Α.Ε.Α., με τους αναπληρωτές τους. Χρέη γραμματέα εκτελεί Υπαστυνόμος Β΄ ή Ανθυπαστυνόμος της οικείας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που ορίζεται από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή. 4. Οι ανωτέρω ειδικές επιτροπές συγκροτούνται, με ετήσια θητεία, τον Απρίλιο κάθε έτους με απόφαση του Προϊσταμένου του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Άρθρο 3 Παραπομπή αστυνομικών στις επιτροπές 1. Στις ειδικές επιτροπές του άρθρου 2 παραπέμπονται οι αστυνομικοί: α. που δεν έχουν υποβληθεί σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες για την εισαγωγή τους στην Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2226/1994, β. που κατετάγησαν στην Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2226/1994 και συμπλήρωσαν πενταετία από την αποφοίτησή τους από τις Σχολές Αστυφυλάκων ή Αξιωματικών και γ. όταν υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης του όπλου που οφείλονται σε λόγους ψυχικής υγείας του αστυνομικού. 2. Η παραπομπή των αστυνομικών στις ανωτέρω επιτροπές γίνεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατ΄ εξαίρεση στις περιπτώσεις που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3169/2003 η παραπομπή γίνεται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που πραγματοποιεί τη συντηρητική εκπαίδευση. 3. Για την εξέταση των αστυνομικών που παραπέμπονται στις ειδικές επιτροπές μεριμνούν: α. οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας, για τους υπηρετούντες στο επιτελείο τους και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, καθώς και για τους υπηρετούντες στις Υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και β. η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α., για τους υπηρετούντες στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τις αυτοτελείς Κεντρικές και λοιπές Υπηρεσίες που εδρεύουν στο νομό Αττικής. 4. Η Υπηρεσία στην οποία ανήκει ο αστυνομικός που παραπέμπεται κατά τα ανωτέρω προβαίνει στις εξής ενέργειες: α. ενημερώνει εγγράφως την επιτροπή και διαβιβάζει σ΄ αυτήν τυχόν στοιχεία που αφορούν τη συμπεριφορά και την κατάσταση της υγείας του παραπεμπομένου, προκειμένου η επιτροπή να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την προσωπικότητά του και β. χορηγεί έγκαιρα φύλλο πορείας, αν απαιτείται, στο προσωπικό για την παρουσίασή του στην επιτροπή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση παραπομπής. 5. Οι αστυνομικοί κατά την εξέτασή τους από τις ως άνω ειδικές επιτροπές απαγορεύεται να φέρουν τον ατομικό τους οπλισμό. 6. Οι αστυνομικοί των οποίων διατάσσεται η απόσπαση σε ελληνική Υπηρεσία ή σε διεθνή Οργανισμό στο εξωτερικό παραπέμπονται και εξετάζονται από την επιτροπή πριν την αναχώρησή τους, εκτός εάν έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων ή Αξιωματικών κατά την τελευταία πενταετία.
Άρθρο 4 Διαδικασία εξέτασης 1. Η επιτροπή διερευνά, με ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, την εν γένει προσωπικότητα των αστυνομικών και κυρίως την αυτοκυριαρχία, τη συναισθηματική σταθερότητα, την κρίση, την αντίληψη και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις και αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό για το αν η προσωπικότητα των εξεταζομένων παρέχει τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου. 2. Μετά το πέρας κάθε συνεδρίασης συντάσσεται πρακτικό με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στο οποίο καταχωρούνται ονομαστικά οι εξετασθέντες, καθώς και το αποτέλεσμα της εξέτασης. Η επιτροπή παραθέτει ειδική αιτιολογία για όσους από τους εξετασθέντες αποφαίνεται ότι δεν παρέχουν τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου. Εφόσον η επιτροπή διαγνώσει και ενδείξεις ψυχοπαθολογίας, παραπέμπει τον αστυνομικό στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. 3. Οι πρόεδροι των ειδικών επιτροπών υποβάλλουν το ανωτέρω πρακτικό στην αρμόδια Υπηρεσία της παραγράφου 3 του άρθρου 3, η οποία ενεργεί ως ακολούθως: α. συντάσσει και αποστέλλει τις ονομαστικές καταστάσεις, κατά κατηγορία και βαθμό, των αστυνομικών που κρίθηκαν ικανοί στις Υπηρεσίες που αυτοί ανήκουν οργανικά ή υπηρετούν με απόσπαση, για την ενυπόγραφη ενημέρωσή τους και β. υποβάλλει στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α. απόσπασμα πρακτικού της επιτροπής για τους αστυνομικούς που κρίθηκαν ότι δεν παρέχουν τα εχέγγυα ορθής χρήσης πυροβόλου όπλου. 4. Η Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α. για τους αστυνομικούς που κρίθηκε ότι δεν παρέχουν τα εχέγγυα για ορθή χρήση του όπλου εισηγείται την έκδοση από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας της απόφασης που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ν. 3169/2003, με την οποία οι αστυνομικοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως μη κατάλληλοι να οπλοφορούν. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στην Υπηρεσία που οργανικά ανήκει ή είναι αποσπασμένος ο αστυνομικός από την οποία και επιδίδεται σ΄ αυτόν, εντός κλειστού φακέλου, με αντίγραφο αποσπάσματος του πρακτικού της οικείας επιτροπής. Στην απόφαση γίνεται μνεία για το δικαίωμα του αστυνομικού να ζητήσει την επανεξέτασή του από την οικεία επιτροπή μετά την παρέλευση έτους από την έκδοσή της. 5. Οι καταστάσεις όλων των εξετασθέντων αστυνομικών αποστέλονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α.
Άρθρο 5 Απόρρητο και ασφάλεια αποτελεσμάτων 1. Η εξέταση των αστυνομικών από τις επιτροπές του άρθρου 2 και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι απόρρητα και η επεξεργασία τους διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2472/1997. 2. Τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό που κρίθηκε ικανό καταστρέφονται με ευθύνη του προέδρου της επιτροπής μετά το πέρας της εξέτασης. Τα στοιχεία εκείνων που κρίθηκαν ότι δεν παρέχουν τα εχέγγυα ορθής χρήσης του πυροβόλου όπλου τηρούνται από τη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α. στο φάκελο ασθενειών του αστυνομικού. 3. Οι ειδικές επιτροπές του άρθρου 2 και οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενες στη διαδικασία Υπηρεσίες λαμβάνουν τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια του απορρήτου των αποτελεσμάτων. 4. Η γνώση, επεξεργασία, διαβίβαση των στοιχείων των ανωτέρω εξετάσεων, η διαχείριση και τήρηση της σχετικής αλληλογραφίας, επιτρέπεται μόνο στα πρόσωπα που ορίζονται ειδικά προς τούτο από τον προϊστάμενο κάθε Υπηρεσίας. 5. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ΄ ευκαιρία αυτών λαμβάνει γνώση των αποτελεσμάτων των εν λόγω εξετάσεων των αστυνομικών οφείλει να τηρεί εχεμύθεια ως προς αυτά και ευθύνεται για κάθε παραβίαση του απορρήτου αυτών.
Άρθρο 6 Μεταβατικές διατάξεις 1. Για το έτος 2009 οι ειδικές επιτροπές της παρούσας απόφασης συγκροτούνται μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. 2. Μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία του συνόλου των επιτροπών του άρθρου 2, ο έλεγχος καταλληλότητας των αστυνομικών που υπηρετούν σε Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων στις οποίες δεν έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή ενεργείται από άλλη ειδική επιτροπή μετά από απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. 3. Αστυνομικοί που κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης είναι αποσπασμένοι σε ελληνική Υπηρεσία ή σε Διεθνή Οργανισμό στο εξωτερικό, παραπέμπονται στην αρμόδια ειδική επιτροπή μετά τη λήξη της απόσπασής τους.
Άρθρο 7 Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
|