ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2025   
Αλμωπία: Εργαστήριο για τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες και αυτοφυών οπωροφόρων δέντρων και θάμνων

Proslipsis.gr | Αθήνα 8.11.2021, 22:18

Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εταιρεία περιβαλλοντικών μελετών «Συστάδα ΟΕ», τα φυτώρια Agriherb και Ε. Βίτσιος και η εταιρία πληροφορικής Verus+ ΟΕ, οργανώνουν τοπικό εργαστήριο στην περιοχή της Αλμωπίας, με στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου EcoVariety: «Ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και αυτοφυών οπωροφόρων δέντρων και θάμνων».

Το Εργαστήριο θα γίνει την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στις 6 μμ. στο Δήμο Αλμωπίας και συγκεκριμένα στο Οινοποιείο «Ζην Ηδέως» στο Λουτράκι Αριδαίας.

Πληροφορίες: Δρ. Νίκος Νικήσιανης, Συστάδα ΟΕ, nnikisia@gmail.com, τηλ.: 2310-456873, 6976629310.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης για την επιδημία COVID19 – είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή αποτελέσματα πρόσφατου rapid test. 

Το έργο
Το έργο αφορά στη συλλογή, αναγνώριση, διατήρηση, αξιολόγηση και πιλοτική αξιοποίηση αυτοφυών καρποφόρων θάμνων και τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων. Ως τοπική ποικιλία ορίζεται ένας δυναμικός πληθυσμός ο οποίος έχει ιστορική προέλευση, διακριτή ταυτότητα και στερείται επιστημονικής βελτιωτικής παρέμβασης. Οι ποικιλίες αυτές συχνά είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και παράγουν καρπούς με μεγάλη διατροφική αξία. Ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν μια αναντικατάστατη πηγή γενετικού υλικού για τη βελτίωση καλλιεργούμενων ποικιλιών.

Παράλληλα με τις τοπικές ποικιλίες, το έργο μας στράφηκε και στα αυτοφυή, καρποφορά είδη, όπως η Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina), η Κρανιά (Cornus mas), το Σμέουρο (Rubus ideaus), το Μύρτιλο (Vaccinium myrtillus), η Κουφοξυλιά (Sambucus nigra) η Τσαπουρνιά (Prunus spinosa), το ρούδι (Rhus coriaria) και το Αμελαγχές (Amelanchier ovalis). Δασικοί καρποί, όπως αυτοί των παραπάνω ειδών, έχουν μεγάλη θρεπτική, γευστική ή φαρμακευτική αξία, τόσο που θα άξιζε να χαρακτηριστούν ως υπερτροφές. Η γενετική παραλλακτικότητα που υπάρχει στις τοπικές ποικιλίες αποτελεί ένα πολύτιμο πόρο για τη βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών, ενώ τα ίδια τα είδη αυτά μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για νέες δυναμικές καλλιέργειες.

Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η ανοιχτή δημοσιοποίηση και διάδοση των αποτελεσμάτων και η προώθηση της καλλιέργειας των παραπάνω ειδών. Όλα λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας μας είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην διαδραστική εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσει https://ecovariety.gr/ και σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε σειρά τοπικών εργαστηρίων σε όλες τις περιοχές του έργου.


Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης
18:00 – 18:15 Xαιρετισμοί 
18:15 – 19:15 Oμιλίες:
- Δρ. Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ – Δήμητρα, μέλος ομάδας του Έργου.
- Δρ. Νίκος Νικήσιανης, Συστάδα, μέλος ομάδας του Έργου.
19:15 Παρέμβαση του Γιώργου Γαϊτάνη, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας.
- Συζήτηση

Συντονιστής Έργου: Δρ. Γιώργος Πατακιούτας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved