Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει στην επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για
την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με βάση τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ του 2021, υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους οι επιτροπές Δικαιωμάτων των Γυναικών (FEMM) και Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) σε έκθεση που ενέκριναν την Τετάρτη.
Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ, περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή και σεξουαλική βία και περισσότερες από τις μισές γυναίκες (55%) στην ΕΕ έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους από την ηλικία των 15 ετών.
Όλα τα κράτη μέλη έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.
«H πραγματικότητα σε πολλά σπίτια όπου ασκείται βία πρέπει να αλλάξει σύντομα», υπογράμμισε ο εισηγητής Lukasz Kohut (Σοσιαλδημοκράτες, Πολωνία). «Η Σύμβαση επιβάλλει συγκεκριμένη υποχρέωση στις χώρες που την υπογράφουν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία», πρόσθεσε.
«Μετά από δέκα χρόνια πίεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών, που αφορά μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η εισηγήτρια Arba Kokalari (ΕΛΚ, Σουηδία).
Οι δύο επιτροπές τονίζουν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης παραμένει το διεθνές πρότυπο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, ενώ καταδικάζουν τις προσπάθειες ορισμένων κρατών μελών να ανακαλέσουν ήδη ισχύοντα μέτρα και τα καλούν να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση.
Η έκθεση των δύο επιτροπών θα τεθεί προς ψήφιση στη σύνοδο της ολομέλειας στις 13-16 Φεβρουαρίου.