Proslipsis.gr | Αθήνα 08.05.2023, 22:49
Στην προσέλκυση ξένων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης με την πρωτοβουλία της Μπλε Κάρτας στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη σχετική μεταρρύθμιση.
Τον Μάιο του 2021, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συμφώνησαν σε μια αναθεώρηση της οδηγίας για τη μπλε κάρτα του 2009 για να διευκολύνουν τους εργοδότες στις χώρες της ΕΕ να προσλαμβάνουν άτομα από αλλού, η οποία αρχικά προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 και είναι η μόνη νομοθετική αλλαγή σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια.
Η αναθεωρημένη οδηγία για τους όρους εισόδου και διαμονής διασφαλίζει πιο ευέλικτα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός χαμηλότερου ορίου για τον κατώτατο μισθό που πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να πληρούν τις προϋποθέσεις. Διευρύνει επίσης τα δικαιώματα των δικαιούχων για να διευκολύνει τη μετακίνηση εντός της ΕΕ και την ταχύτερη επανένωση με την οικογένεια.
Καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί από 333 εκατομμύρια το 2016 σε 292 εκατομμύρια έως το 2070, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για το εργατικό δυναμικό της. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του συστήματος της μπλε κάρτας για τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση εκτός ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.
Η ενημέρωση στο σύστημα της Μπλε Κάρτας θα επιτρέψει στους αιτούντες να υποβάλουν έγκυρη σύμβαση εργασίας τουλάχιστον έξι μηνών αντί για τους 12 τρέχοντες. Για να είναι προσβάσιμη σε περισσότερα άτομα, το όριο μισθού για τη Μπλε Κάρτα θα μειωθεί μεταξύ 1 και 1,6 πολλαπλάσιο του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού.
Οι κάτοχοι μπλε κάρτας θα μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα σε άλλη χώρα της ΕΕ ένα χρόνο μετά την εργασία τους στη χώρα στην οποία εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά. Η οικογένειά τους θα μπορεί να τους συνοδεύει.
Ταυτόχρονα, οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα επιτρέψουν στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που ζουν επί του παρόντος στην ΕΕ να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα σε άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο σε εκείνους όπου διαμένουν τώρα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Μειώνοντας τα κριτήρια εισδοχής και ενισχύοντας τα δικαιώματα των κατόχων μπλε κάρτας και των οικογενειών τους, το Κοινοβούλιο στοχεύει να αυξήσει την ελκυστικότητα της μπλε κάρτας της ΕΕ.
Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να απορρίψουν ή να αρνηθούν να ανανεώσουν αιτήσεις για μπλε κάρτα όταν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Πριν από την έκδοση κάρτας, τα κράτη μέλη θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας τους, για παράδειγμα την υψηλή ανεργία.
Η Μπλε Κάρτα δίνει σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης από χώρες εκτός ΕΕ το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ με εξαίρεση τη Δανία και την Ιρλανδία.
|