Proslipsis.gr | Αθήνα 21.12.2023, 07:26
Υποβάθμιση της προστασίας του λύκου στην δυτική Ευρώπη λόγω της αύξησης του πληθυσμού του προβλέπει σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μπορεί να σημάνει την επανέναρξη του κυνηγιού του.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβαθμίσουν το καθεστώς του λύκου βάσει της σύμβασης της Βέρνης από «αυστηρά προστατευμένο» σε «προστατευμένο», καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το είδος έχει επιστρέψει σε πολλές χώρες από τις οποίες έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες.
Με τις διαθέσεις της Επιτροπής δεν φαίνεται να συμφωνούν οι οικολόγοι και οι περιβαλλοντολόγοι, οι οποίοι κρίνουν ότι το σχέδιο είναι «παράτυπο» και δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Περισσότερες από 300 περιβαλλοντικές ΜΚΟ διαμήνυσαν στην πρόεδρο της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν ότι η τρέχουσα επιστημονική αξιολόγηση του πληθυσμού των λύκων στη δυτική Ευρώπη δεν δικαιολογεί αλλαγή στην προστασία.
Αλλά και μια δημοσκόπηση σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι -παρά τις πιέσεις που ασκούν τα λόμπι της γεωργίας και του κυνηγιού- το 69% των κατοίκων της υπαίθρου υποστηρίζει τη συνέχιση της αυστηρής προστασίας του λύκου, μεταξύ αυτών και το 65% των αγροτών. Σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (69%) δήλωσαν ότι τα οφέλη και οι λειτουργίες των μεγάλων σαρκοφάγων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείρισή τους. Οι λύκοι, για παράδειγμα, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των πληθυσμών των θηραμάτων, στην πρόληψη της υπερβόσκησης και τελικά συμβάλλουν σε υγιέστερα οικοσυστήματα. Η έρευνα προσδιόρισε την προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές (80%) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (78%) ως σημαντικές προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, διεξήχθη στις χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Δανία, Σουηδία και Ρουμανία. |