Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους κανόνες για ορισμένα τρόφιμα πρωινού προκειμένου να προσφέρει στους Ευρωπαίους πιο υγιεινές και καλύτερης ποιότητας επιλογές.
Για να συμβαδίσει με τις αλλαγές στην αγορά τροφίμων της ΕΕ και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να τρώνε υγιεινά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τη σύνθεση, την επισήμανση και την παραγωγή μελιού, χυμών φρούτων, μαρμελάδων, μαρμελάδων και γάλακτος.
Η αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΕ για το πρωινό θα πρέπει να οδηγήσει σε: αυστηρότερους κανόνες για την επισήμανση του μελιού, αυξημένη περιεκτικότητα σε φρούτα σε μαρμελάδες, λιγότερη ζάχαρη στους χυμούς φρούτων, δυνατότητα παραγωγής γάλακτος χωρίς λακτόζη με νερό που αφαιρείται εν μέρει ή πλήρως.
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές για συγκεκριμένα τρόφιμα είναι οι ακόλουθες:
* Μέλι: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, δεν θα αρκεί απλώς να αναφέρεται εάν το μέλι προέρχεται από την ΕΕ ή όχι. Θα είναι υποχρεωτική η απαρίθμηση των χωρών προέλευσης, κατά φθίνουσα σειρά, μαζί με το ποσοστό του προϊόντος που προέρχεται από αυτές.
Δεδομένου ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι παραγωγοί ενδέχεται να προσθέσουν ζάχαρη στα προϊόντα μελιού, η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει τους ελέγχους και να αναπτύξει μεθόδους ανίχνευσης. Θα εισαγάγει επίσης ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει το μέλι σε έναν συγκεκριμένο μελισσοκόμο ή εισαγωγέα.
* Χυμοί φρούτων: Οι κανόνες της ΕΕ κάνουν ήδη διάκριση μεταξύ νέκταρ φρούτων, το οποίο μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, και χυμών φρούτων που δεν μπορούν. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τη διαφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χυμοί φρούτων θα επιτρέπεται να αναφέρουν στις ετικέτες τους ότι περιέχουν "μόνο φυσικά σάκχαρα".
Εάν αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων, οι χυμοί μπορούν να επισημανθούν ως "χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης". Οι παραγωγοί που θα ήθελαν να αναγράψουν αυτό το κείμενο στην ετικέτα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν γλυκαντικές ουσίες για να αντισταθμίσουν και να αλλάξουν τη γεύση, την υφή ή την ποιότητα αυτών των προϊόντων.
* Μαρμελάδες και μαρμελάδες: Η ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες θα αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη ζάχαρη σε αυτά.
Οι μαρμελάδες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 450 γραμμάρια περιεκτικότητας σε φρούτα ανά κιλό (πριν ήταν 350 γραμμάρια), ενώ οι υψηλής ποιότητας «επιπλέον μαρμελάδες» θα έχουν 500 γραμμάρια περιεχομένου φρούτων ανά κιλό (πριν ήταν 450 γραμμάρια).
Ο όρος μαρμελάδα χρησιμοποιείται επί του παρόντος μόνο για μαρμελάδες εσπεριδοειδών, αλλά με τους νέους κανόνες, θα είναι δυνατή η χρήση του για τυχόν μαρμελάδες φρούτων, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις.
* Αφυδατωμένο γάλα: Η ΕΕ θα επιτρέψει την παραγωγή αφυδατωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένο επίπεδο λακτόζης. Το αφυδατωμένο γάλα καλύπτει διάφορους τύπους γάλακτος που έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό και μπορεί ακόμη και να είναι σε στερεά μορφή.
Επόμενα βήματα
Οι ισχύουσες οδηγίες για το πρωινό ρυθμίζουν την περιγραφή, τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά και την επισήμανση των διαφόρων προϊόντων διατροφής: προϊόντα κακάο και σοκολάτας, σάκχαρα, μέλι, χυμοί φρούτων, αφυδατωμένο γάλα, καφές, εκχυλίσματα κιχωρίου, μαρμελάδες φρούτων, ζελέδες, μαρμελάδες και ζαχαρούχος πολτός κάστανου.
Η ΕΕ τις θέσπισε για την τυποποίηση των κανόνων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι υφιστάμενοι κανόνες είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, επομένως τον Απρίλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επικαιροποίησή τους.
Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αλλαγή τεσσάρων από τις επτά οδηγίες για το πρωινό τον Ιανουάριο του 2024. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία τον Απρίλιο του 2024. Η νέα νομοθεσία τίθεται σε ισχύ 20 ημέρες μετά την επίσημη έγκρισή της. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες εντός δύο ετών.
* Μάθετε τι άλλο κάνει η ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών: