ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
ΠΡΟΣ ΒΟΛΗ: Ποντιακή μνήμη

Proslipsis.gr | Αθήνα 19.05.2024, 16:32

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν ήταν μόνο η γενοκτονία από τους τούρκους τα έτη 1914 - 1923 (οι διώξεις άρχισαν πολύ νωρίτερα από την ανατολική Θράκη). Τουλάχιστον οκτώ προσφυγιές έχει βιώσει ο πολύπαθος λαός του Πόντου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή «Ημέρα μνήμης».

Το 1993 σε ένα ταξίδι μας στο Ουζμπεκιστάν, στα σύνορα με το Τατζικιστάν, αντικρίσαμε ένα ποντιακό χωριό σε ένα κολχόζ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης! Εκεί τους είχε εκτοπίσει ο Στάλιν. Διακαής ο πόθος της επιστροφής στην Ελλάδα, δυσανάλογος της «φιλοξενίας» που έτυχαν αργότερα από την ελληνική πολιτεία. 

Μια χαρακτηριστική φωτογραφία από τη γενοκτονία των ποντίων, που σίγουρα έχουμε δει όλοι μας και μας συγκινεί κάθε φορά που την αντικρύζουμε, είναι και η παρατιθέμενη. Αποτυπώνει μια γενοκτονική εφεύρεση των τούρκων: Τα καραβάνια του θανάτου. Εκτοπισμένοι από τις πατρίδες τους, διωγμένοι από παντού, οι πόντιοι περιπλανιούνταν στα βουνά και στις στέπες μέχρι θανάτου.  

Θυμίζουμε ότι οι τούρκοι γενοκτόνησαν αρμένιους, έλληνες και ασσύριους -με τους πρώτους να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες- λαμβάνοντας «τεχνογνωσία» από τους συνήθεις ύποπτους γερμανούς, οι οποίοι είχαν ήδη διαπράξει την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα τη δεκαετία 1904 - 1914 κατά των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια. Η Γερμανία είχε εγκαθιδρύσει εκεί προτεκτοράτο υπό την επωνυμία Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική και στη σημαία της φιγουράριζαν ένας αετός κι ένα μοσχάρι.

ΥΓ1: Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, κυκλοφορεί -μεταξύ άλλων- από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης - Παιδεία» η δωδεκάτομη «Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού».

ΥΓ2: Τελικά όπου κι αν ταξιδέψεις, ακόμη και στο εξωτερικό, η Ελλάδα σε πληγώνει. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά όπως το εννοεί ο ποιητής. Σε εκείνο το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, στο αεροπλάνο της επιστροφής προς Αθήνα, συνταξιδεύαμε με μια ομάδα ελλήνων που επέστρεφαν στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια εξορίας, τιμωρία που τους επέβαλε το ελληνικό κράτος επειδή ήταν λέει «φιλοσκοπιανοί». Ορισμένοι θα αντίκριζαν ώριμους άνδρες τα νήπια παιδιά τους! Δήλωναν πιό έλληνες από τους έλληνες, μας έδειχναν τα τραύματά τους από τον πόλεμο του '40 και μόλις φτάσαμε πάνω από το Αιγαίο έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά! Ένας από αυτούς έφερε το επώνυμο του υπογράφοντος και κατάγονταν από την περιοχή της Λαμίας.




 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved