ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 



 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Ενδοοικογενειακή βία: Ρυθμίσεις για την εφαρμογή «Κομβίον Πανικού»

Proslipsis.gr | Αθήνα 25.05.2024, 10:32

Η εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» (Panic Button), που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου, αναπτύχθηκε για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και απευθύνεται ιδίως σε γυναίκες. Προβλέπεται από το άρθρο 19 του ν. 4995/2022 (Α’ 216) και υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναπτύχθηκε από την εταιρεία Τηλεπικοινωνιών «Vodafone».

Με κοινή απόφαση των παραπάνω Υπουργείων επέρχονται αλλαγές σε παλαιότερη που εξειδίκευε το παραπάνω άρθρο.

Η νέα απόφαση -μεταξύ άλλων- προβλέπει:

Η εγγραφή των δικαιούχων στην εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) γίνεται μέσω του μοναδικού δημόσιου συνδέσμου (public url) που έχει παραχθεί για τον σκοπό αυτό, ο οποίος διατίθεται στους δικαιούχους, μαζί με τον αριθμητικό κωδικό, από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο των Υπηρεσιών του 
άρθρου 4.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στην εφαρμογή σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας, το εγγεγραμμένο πρόσωπο έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής («100»), με την επιλογή της οικείας ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του, σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέεται με άμεσο κίνδυνο ή με απειλή κινδύνου της ζωής του ή της σωματικής ακεραιότητάς του. 

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη Υπηρεσία της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας ανά την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει Υπηρεσία Άμεσης Δράσης στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας, η ενημέρωση γίνεται προς το Αστυνομικό Τμήμα της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας».

Η εφαρμογή «Κομβίον Πανικού» (Panic Button) χορηγείται στους δικαιούχους από:
α. Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και των Αστυνομικών Τμημάτων όπου αυτά λειτουργούν και όπου αυτά δεν λειτουργούν από το σύνολο των Αστυνομικών Τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.
β. Τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας και τα Τμήματα Ασφαλείας ανά την ελληνική επικράτεια.
γ. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, που επιλαμβάνονται καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνουν τους δικαιούχους για τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στο κινητό τηλέφωνό τους την εφαρμογή «Κομβίον Πανικού (Panic Button)», καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι επιθυμούν να εγγραφούν στην εφαρμογή, τους αποδίδεται από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, ο μοναδικός δημόσιος σύνδεσμος (public url) και ο αριθμητικός κωδικός για την είσοδό τους και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης της εφαρμογής.

Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της εφαρμογής «Κομβίον Πανικού (Panic Button)» από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γ.Γ.Ι.Α.Δ.

Οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που απευθύνονται σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου Δομών της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, ενημερώνονται από τον/την κατά περίπτωση αρμόδιο/α σύμβουλο, εφόσον εκτιμηθεί ότι συντρέχουν παράγοντες σοβαρού κινδύνου βίας, για τη δυνατότητα να τους χορηγηθεί η εφαρμογή «ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ (Panic Button)», καθώς και για τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης και χρήσης αυτής.

Εάν το συμβουλευόμενο άτομο δηλώσει ότι επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, συμπληρώνει και υπογράφει αίτηση, με την οποία ζητά την εγγραφή του και την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο που το ίδιο υποδεικνύει. Ο/Η εξουσιοδοτημένος/η υπάλληλος του Συμβουλευτικού Κέντρου αποδίδει στο συμβουλευόμενο άτομο τον μοναδικό δημόσιο σύνδεσμο (public url) και τον αριθμητικό κωδικό για την είσοδό του στην εφαρμογή και την εκτέλεση της διαδικασίας εγκατάστασης στο κινητό τηλέφωνο.

Η συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση φυλάσσεται από τον/την αρμόδιο/α σύμβουλο σε ξεχωριστό φάκελο από τον ατομικό φάκελο του συμβουλευόμενου ατόμου.

Η εφαρμογή παραμένει στη διάθεση του συμβουλευόμενου ατόμου και μετά τη διακοπή ή τη λήξη της συμβουλευτικής διαδικασίας και απεγκαθίσταται από το κινητό τηλέφωνο από το ίδιο, όποτε το επιθυμεί.

Η απόφαση
Η τροποποιητική απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β' αρ. 2922/2024.




 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved