Αθήνα 25.9.2013, 15:12
Κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και συζητούνται αύριο στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έκλεισε αισίως 12 χρόνια λειτουργίας προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες ως ένας σημαντικός και χρήσιμος θεσμός στον τομέα του κοινωνικού κράτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την τροπολογία το πρόγραμμα συνεχίζεται, μετεξελίσσεται και διευρύνεται.
Αξιολογώντας τις αυξημένες ανάγκες για κατ’ οίκον φροντίδα σε κατηγορίες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα και χρήζουν στήριξης, το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προώθησε όχι μόνο τη συνέχιση του προγράμματος αλλά και τη μετεξέλιξη και διεύρυνσή του ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό για τους αδύναμους που έχουν ανάγκη τη στήριξη στο σπίτι, σε κάθε χωριό και σε κάθε γειτονιά, με καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.
Επιμέρους προγράμματα Με την προτεινόμενη ρύθμιση το πρόγραμμα προσφέρει υπηρεσίες στους δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: 1. Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων. 2. Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα. 3. Κατ’ οίκον Νοσηλεία.
Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως σε: συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη, ιατρική φροντίδα, νοσηλευτική μέριμνα, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια, ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματα τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών ωκαι συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες, κλπ.
* Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/12 αφορά την παροχή υπηρεσιών στους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν καθοριστεί. * Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, με σκοπό την κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων στην κατοικία τους, ώστε να εξασφαλισθεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού. * Το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» θεσμοθετείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την μετανοσοκομειακή νοσηλεία και ανάρρωση του ασθενούς στο δικό του χώρο συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απελευθέρωση νοσοκομειακών κλινών για να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη. * Το πρόγραμμα «κατ’ οίκον Νοσηλεία» θα εφαρμοστεί κατ’ αρχήν πιλοτικά.
Υλοποίηση Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών, του ΙΚΑ-ETAM και της ΕΕΤΑΑ.
Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1 Οκτωβρίου 2013 έως 31 Μαρτίου 2014 θα γίνει πλήρης καταγραφή των ωφελούμενων ανά κατηγορία που εξυπηρετούνται σε κάθε δήμο, σε ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο, εκτός των άλλων, θα εμφαίνεται η ιδιότητα με την οποία μετέχει στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος π.χ. ωφελούμενος του «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» ή του «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» ή του «Κατ’ οίκον Νοσηλεία» κλπ. Η διαδικασία καταγραφής, η τήρηση και η επικαιροποίηση του μητρώου θα περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση.
Οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα που θα αποφασίσουν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2014 δύνανται μετά την 1-06-2014, να συνάπτουν προγραμματική σύμβαση με τα Υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας, του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και της ΕΕΤΑΑ για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων του «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», των δικαιούχων του νέου προγράμματος «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» ηλικιωμένων ανασφάλιστων και ΑμεΑ οικονομικά αδυνάτων πολιτών, καθώς και δικαιούχων του «Κατ’ οίκον Νοσηλείας».
Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στο παραπάνω πλαίσιο θα καθοριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση και την διοίκηση του για υποστήριξη των διαδικασιών, παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ανά δήμο και δομή, αποτύπωση των παρεχομένων υπηρεσιών ανά επιμέρους πρόγραμμα και ωφελούμενο, στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης του προγράμματος κλπ. |