Proslipsis.gr | Αθήνα 14.10.2014, 14:53
Παρουσιάσθηκε σήμερα στο Ζάπειο Μέγαρο το πρόγραμμα «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του 2015 σε 13 δήμους.
Τα ποσά ανά δικαιούχο έχουν ως εξής: Άγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο 4.800 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
Οι 13 Δήμοι στου οποίους θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα πιλοτικά είναι: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Εδεσσας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση. «Αυτό έγινε εφικτό με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε.
«Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. «Το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», τόνισε.
© Proslipsis.gr Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
|