nmathioud for ProslipsisGR - Widget

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η έκθεση του ΑΣΕΠ για το έτος 2009
 

 

Αθήνα 18.5.2010, 15:12

Με τις προσλήψεις "παγωμένες" και το καθεστώς που τις διέπει να έχει σχεδόν εξομαλυνθεί με τον πρόσφατο νόμο 3812/2009, η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2009 που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα (θα την βρείτε παρακάτω) δεν έχει πια τη βαρύτητα των προηγούμενων ετών.

Την έκθεση παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης, ο οποίος νωρίτερα την είχε υποβάλλει στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Σε αυτήν περιγράφεται η λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής καθώς και το έργο που επιτέλεσε κατά το έτος 2009, ενώ διατυπώνονται βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας και ορισμένες διαπιστώσεις και προτάσεις του Συμβουλίου για τη βελτιστοποίηση του συστήματος προσλήψεων σε επίπεδο νομοθεσίας και εφαρμοζόμενων διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Βέης ανέδειξε την άξία του νέου νόμου 3812/2009 για τις προσλήψεις και εξέφρασε την ιακνοποίησή του για το γεγονός ότι αυτός περιλαμβανει πολλές από τις προτάσεις του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι με τον παραπάνω νόμο επήλθαν σημαντικές αλλαγές τόσο στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής όσο και στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα.

Το ενδιαφέρον στην έκθεση εστιάζεται σε δύο προτάσεις του ΑΣΕΠ για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος προσλήψεων που αφορούν:
* Την θέσπιση ειδικής πρακτικής εξέτασης για τους υποψηφίους της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) προκειμένου να διαπιστώνονται τα σωματικά τους κυρίως προσόντα (π.χ. αν είναι ικανοί για βαριές χειρωνακτικές εργασίες).
* Την αντικατάσταση της ποσόστωσης στις προσλήψεις ειδικών ομάδων (πολύτεκνοι, παλλιννοστούντες, κ.λπ.).

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της ανεξάρτητης αρχής κατά το έτος 2009:
- Προέβη διά των συλλογικών του οργάνων (Ολομελειών και Τμημάτων) στην έκδοση 3.424 αποφάσεων.
- Ολοκλήρωσε για όλους τους διαγωνισμούς (ΑΣΕΠ και φορέων) τις διαδικασίες πλήρωσης 13.046 θέσεων τακτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 29.559 θέσεων εποχικού προσωπικού.
- Εξέδωσε τον πίνακα βαθμολογίας των 103.530 συμμετεχόντων στο τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων και ξεκίνησε την προσμέτρηση του νέου αυτού κριτηρίου στις διαδικασίες προσλήψεων.
- Εξέδωσε 10 προκηρύξεις για την πλήρωση 4.255 θέσεων και παρέλαβε 58.362 αιτήσεις υποψηφίων.
- Έλεγξε για όλες τις διαδικασίες που διεξάγουν οι φορείς τις προκηρύξεις - ανακοινώσεις 3.314 διαγωνισμών (για την πλήρωση 35.019 θέσεων) και τους πίνακες επιλογής 3.590 διαγωνισμών (για την πλήρωση 36.490 θέσεων, τις οποίες επιδίωξαν 311.347 υποψήφιοι).
- Διέθεσε 260 συνολικά διοριστέους μέσω 5 κυλιομένων πινάκων επιλαχόντων.
- Έκρινε 7.198 ενστάσεις, 15 αντιρρήσεις και 402 αιτήσεις θεραπείας.
- Προέβη σε 6.205 αναπληρώσεις επί συνόλου 27.220 θέσεων που είχαν αρχικά καλυφθεί με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, λόγω μη αποδοχής διορισμού/πρόσληψης, παραίτησης κτλ.
- Έλεγξε 34 συμβασιούχους (και επανεξέτασε τα αιτήματα άλλων 1.840) ως προς τις προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου βάσει του Π.Δ. 164/2004.
- Ενέκρινε τη διενέργεια συνέντευξης για 46 θέσεις (οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν προσλήψεις σε ΔΕΚΟ) από τις 289 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων τις οποίες ζήτησαν να καλύψουν 16 φορείς με χρήση του κριτηρίου της συνέντευξης.
- Όρισε 11 Συμβούλους του μέλη σε επιτροπές επιλογής προσωπικού φορέων που είτε από το νόμο υποχρεούνται να συμπεριλάβουν μέλος του ΑΣΕΠ στις οικείες επιτροπές είτε με δική τους πρωτοβουλία ζήτησαν τον ορισμό Συμβούλου στη σύνθεση των επιτροπών αυτών.
- Έλεγξε 497 ανακοινώσεις για την πλήρωση 6.626 θέσεων προσωπικού μερικής απασχόλησης.
- Συνέταξε εκθέσεις απόψεων για 944 δικαστικές υποθέσεις, εκτέλεσε 109 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, απάντησε σε 340 ερωτήματα φορέων και πολιτών και σε 123 ερωτήσεις βουλευτών στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
- Περάτωσε 21 επιθεωρήσεις και συνέταξε θετικά ή αρνητικά πορίσματα για 15 από αυτές.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα του έτους 2009 αξίζει ακόμη να επισημανθεί πως το ΑΣΕΠ προχώρησε στην υλοποίηση δύο ειδικών πρακτικών δοκιμασιών, με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου οπτικοακουστικού υλικού και μέσω ειδικής διαδικασίας προσομοίωσης στις πραγματικές εργασιακές συνθήκες αντίστοιχα, στις οποίες κλήθηκαν 523 συνολικά υποψήφιοι προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για τις θέσεις των προκηρύξεων 2Κ/2009 και 4Κ/2009. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΑΣΕΠ για αναβάθμιση των υπηρεσιών του με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η ενημέρωση των υποψηφίων με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) στα κινητά τους τηλέφωνα. Μέσω των γραπτών μηνυμάτων, τα οποία αποστέλλονται χωρίς καμία χρέωση, οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την έκδοση των αποτελεσμάτων που τους αφορούν. Στην περίπτωση μάλιστα της έκδοσης προσωρινών αποτελεσμάτων ενημερώνονται επιπλέον και για την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε την έκθεση.

 

  

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Η έκθεση ΑΣΕΠ 2009 (αρχείο pdf 2,32 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, mail: info@proslipsis.gr
©  2004-2020  proslipsis.gr, All rights reserved