ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Κινητικότητα στο Δημόσιο Επιστροφή    
Δημόσιο: Πώς γίνεται η πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων

Proslipsis.gr | Αθήνα 28.03.2023, 06:15

Καθορίσθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας το περιεχόμενο, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων, του τρόπου, της διάρκειας, της διαδικασίας παρακολούθησης και του τύπου του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (E.K.Δ.Δ.Α.), μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 22 Γ του ν. 4795/2021, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 22 του ν. 5013/2023, αναπτύσσει και εφαρμόζει το «Πρόγραμμα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων» (εφεξής καλούμενο Πρόγραμμα), για τους/τις υπαλλήλους που υπηρετούν σε Μονάδες Διαχείρισης Κινδύνων ή είναι μέλη Ομάδας Διαχείρισης Κινδύνων ή έχουν οριστεί Διαχειριστές Κινδύνων των φορέων του δημόσιου τομέα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4795/2021, καθώς και για τους/τις υπαλλήλους λοιπών υπηρεσιών των φορέων αυτών.

Σκοπός του «Προγράμματος Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων» είναι:
α) Η ανάλυση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αρμοδιότητες των οργάνων διαχείρισης κινδύνων της παρ. 1 του άρθρου 22Γ του ν. 4795/2021 και του ρόλου αυτών στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου των φορέων του δημόσιου τομέα, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους Α’ του ίδιου νόμου,
β) η αποσαφήνιση και εισαγωγή στον δημόσιο τομέα μίας ενιαίας αντίληψης των εννοιών της διαχείρισης κινδύνων, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης και των διεθνών προτύπων και καλών πρακτικών για τη Διαχείριση Κινδύνων,
γ) η παροχή πρακτικής εκπαίδευσης στους/στις εκπαιδευόμενους/ες και η συνακόλουθη ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, γνώσεων και ικανοτήτων των Διαχειριστών Κινδύνων του δημόσιου τομέα, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν, να παρακολουθήσουν και να αναθεωρήσουν την πολιτική, το πλαίσιο και τη διαδικασία διαχείρισης κινδύνων σε έναν δημόσιο φορέα καθώς και να εξασφαλίσουν τη διαρκή βελτίωσή της,
δ) η αναβάθμιση και η διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας του έργου του Διαχειριστή Κινδύνων στους φορείς του δημόσιου τομέα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους Α’ του ν. 4795/2021.

Ως «Πρόγραμμα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων» ορίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκπαίδευσης και απόκτησης των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων επί της διαχείρισης κινδύνων στο δημόσιο τομέα, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής. 

Το Πρόγραμμα θα συμβάλλει ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν το εθνικό θεσμικό πλαίσιο και τα Διεθνή Πρότυπα για τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και να αναβαθμίσουν την ποιότητα άσκησης των σχετικών καθηκόντων από τη θέση του διαχειριστή κινδύνων του δημόσιου τομέα.

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται:
α) Το περιεχόμενο, η διάρκεια και ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος που οδηγεί στη λήψη της Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων,
β) οι προϋποθέσεις και η διαδικασία συμμετοχής στο ως άνω Πρόγραμμα, και
γ) η διαδικασία και οι μέθοδοι της εξεταστικής δοκιμασίας προς λήψη της Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων, καθώς και ο τύπος του χορηγούμενου πιστοποιητικού.

Μετά τη λήψη της ως άνω Πιστοποίησης, οι συμμετέχοντες/ουσες θα μπορούν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο Ζ’ του ν. 4795/2021 καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β' αρ. 1960|2023.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved