O Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) συμμετέχει στις εκδηλώσεις που ως σκοπό έχουν την ανάδειξη της Ανθρωπολογίας στην Ευρώπη και γίνονται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνικών Ανθρωπολόγων (EASA).
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το τριήμερο 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου. Για έναν ολόκληρο μήνα, έως και τις 20 Μαρτίου 2024, ο ΣΚΑΕ μας καλεί να απαντήσουμε στο ερώτημα: Είναι εδώ η Ανθρωπολογία;
Τέσσερις προβολές, τέσσερα σεμινάρια, δύο παραστάσεις, μία έκθεση και μία διαδικτυακή εκδήλωση στην αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης και ένα αφιέρωμα με έξι κείμενα στο blog του ΣΚΑΕ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου ETHNOFEST στην Αθήνα, το δίκτυο αφηγήσεων βασισμένων στην ανθρωπολογία Fiji στον Βόλο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη), τις σχολικές κοινότητες τριών Λυκείων και ενός Γυμνασίου στον Πειραιά, τον Κορυδαλλό, την Αθήνα, την Αμοργό, καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού.
«Η φετινή διοργάνωση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο για να δυναμώσουμε την φωνή μας μέσα στην ελληνική κοινωνία και να δώσουμε τα χέρια με όλες και όλους τους συναδέλφους μέσα και έξω από την Ευρώπη», τονίζει ο Σύλλογος. «Οι δράσεις μας στην Ελλάδα έχουν διάφορες μορφές, δημιουργία βίντεο, συγγραφή κειμένων για το blog, προβολές ταινιών, συζητήσεις με την σχολική κοινότητα και άλλους φορείς. Η ανθρωπολογία, πολυφωνική, ανοικτή και κριτική προσφέρει μία διεισδυτική ματιά που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα, ψηλαφώντας τις π(λ)ηγές τους και τα αποτελέσματα που φέρουν. Μας απλώνει το χέρι και μας οδηγεί σε νέες διαδρομές κατανόησης και μας καλεί και προκαλεί να αναζητήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα φωτίσουμε νέες πολιτικές, νέες εναλλακτικές, πρακτικές και οράματα».
Κεντρική εκδήλωση
Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα στον Kινηματογράφο ΑΣΤΟΡ το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15:00, με προβολή και συζήτηση της ταινίας «Αλλού, Παντού» (2020), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – ETHNOFEST.
Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ, όσο μια άλλη ιστορία ταξιδεύει και φτάνει σε εμάς σε κομμάτια, μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις και ένα ερωτηματολόγιο του Γραφείου Μετανάστευσης. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός 20χρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, “προσγειώνεται” στην Ελλάδα, και έπειτα ο δρόμος του τον οδηγεί στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.
Σκηνοθέτριες είναι οι Isabelle Ingold, Vivianne Perelmuter, χώρα: Βέλγιο, με γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Περσικά, έτος: 2020, διάρκεια: 63′. Θέματα: Conflict/ War, Human Rights/ Advocacy, Migration/ Immigration/ Diaspora, Social change.
Στη συζήτηση συμμετέχουν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: Γεράσιμος Μακρής (Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου), Πέτρος Πετρίδης (Επίκουρος Καθηγητής), εκ μέρους του Ethnofest η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και εκ μέρους του ΣΚΑΕ η Κατερίνα Ροζάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και η Ελένη Κότσιρα (Alma Economics; Otherwise Magazine).
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
• Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο Πειραιά (16/02/2024). Πως κάνουμε Ανθρωπολογία; Εργαστήριο από την Δρ. Ελένη Κότσιρα (απόφοιτη Ζαννείου, σχολική χρονιά 2011, Μέλος ΣΚΑΕ). https://elenikotsira.wordpress.com/public-engagement-digital-outputs/
• Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, 15:00, κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ. Προβολή & συζήτηση της ταινίας «Αλλού, Παντού» (2020) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – ETHNOFEST.
Μια οθόνη υπολογιστή, εικόνες από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου. Περνάμε τα σύνορα με ένα κλικ, όσο μια άλλη ιστορία ταξιδεύει και φτάνει σε εμάς σε κομμάτια, μέσα από γραπτά μηνύματα, συνομιλίες, τηλεφωνικές συζητήσεις και ένα ερωτηματολόγιο του Γραφείου Μετανάστευσης. Είναι η διαδρομή του Σαχίν, ενός 20χρονου αγοριού από το Ιράν, το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα του, “προσγειώνεται” στην Ελλάδα, και έπειτα ο δρόμος του τον οδηγεί στην Αγγλία, όπου ζητάει άσυλο.
Σκηνοθέτες: Isabelle Ingold, VIvianne Perelmuter, Χώρα: Βέλγιο, Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Περσικά, Έτος: 2020, Διάρκεια: 63', Θέματα: Conflict/ War, Human Rights/ Advocacy, Migration/ Immigration/ Diaspora, Social change
Στη συζήτηση συμμετέχουν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου: Γεράσιμος Μακρής (Καθηγητής&ΔιευθυντήςτουΕργαστηρίου), Πέτρος Πετρίδης (Επίκουρος Καθηγητής), εκ μέρους του Ethnofest η Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και εκ μέρους του ΣΚΑΕ η Κατερίνα Ροζάκου (Επίκουρη Καθηγήτρια, του Τμ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Παν.) και η Ελένη Κότσιρα (Alma Economics; Otherwise Magazine).
• Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, προβολή και συζήτηση της ταινίας «Αλλού, Παντού» (2020) σε συνεργασία με το ETHNOFEST. Συντονίζει η Βιολέττα Κουτσούκου, υπ. Διδακτόρισσα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο ( Αμοργός, 18/02/2024, 18:30).
• «Οι εθνογραφικές ταινίες ως ανταλλαγή, αφήγηση και υλικότητα» προβολή εθνογραφικών ταινιών και συζήτηση με τον Κωστή Καλαντζή, Επίκουρο καθηγητή ανθρωπολογίας, τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κορυδαλλού. «Ραβδοσκοπώντας το Παρελθόν» (2014) https://youtu.be/7wNqNEsDEQo?si=QCAcfeHrGX9y6a4v, «Αδύνατη Αφήγηση» (2021) https://youtu.be/OOYyxXvXuiA?si=Kt38ASgU-3UpRpjf
• "Σχεδιάζουμε μαζί" σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα του Επαγγελματικού Λυκείου Κορυδαλλού και την τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου COPE (URBACT IV). Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ & Β Λυκείου του τομέα Γραφιστικών Τεχνών συμμετέχουν στον σχεδιασμό προτάσεων λογότυπων για την νέα χρήση ενός δημοτικού κτηρίου ως χώρο υποστήριξης νέων επαγγελματιών. Συντονίζουν οι καθηγήτριες Ευτυχία Σιέμπενου, Μαργαρίτα Γελαδά, και ο καθηγητής Αντώνης Καμπουπαρίσης σε συνεργασία με την Δρ. Μιμήνα Πατεράκη, ανθρωπολόγο του Τμήματος Έρευνας, Τοπ. Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του Δήμου Κορυδαλλού. Επαγγελματικό Λύκειο Κορυδαλλού, 19/02/2024, 12:30.
• 46ο Γυμνάσιο Αθηνών (Αμπελόκηποι), Δρ. Γεωργία Σαρικούδη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμο Θεσσαλονίκης και φιλόλογος. https://46gym-athin.att.sch.gr/.
• Επαγγελματικό Λύκειο Αμοργού, ''Η ανθρωπολογία είναι εδώ;" συμμετοχή σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΕΠΑΛ Αμοργού / τίτλος: “Μυθολογίες του Nερού: Ο Απόλλωνας στην Αμοργό, προστατεύει το νερό”, 22/02/2024, 09:00, Βιολέττα Κουτσούκου, ανθρωπολόγος, ΥΔ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) http://1epal-amorg.kyk.sch.gr/index.html.
• Culture, Borders, Gender Lab of Dept of Balkans, Slavic and Oriental Studies, University of Macedonia, “Multiple gazes towards Northern Greek province: Kalampaki’s “Kourbani” custom and the critical ethnographic encounter”, Foteini Tsibiridou, professor of Social Anthropology and director of Lab, Dimitris Kataiftsis, teaching associate in Social Anthropology, Nikos Manolas, PhD candidate in Anthropology, Anastasia Mitropoanou, MA student in Anthropology (Balkan, Slavic and Oriental Studies department – University of Macedonia) https://cbg-lab.uom.gr/en/
Thursday, 14th of March, 18:00-20:00, OPEN TO THE PUBLIC REMOTELY VIA: https://us06web.zoom.us/j/84454977279?pwd=pALbkousabbfjetVU410D3UMbA4bHb.1
• Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)“Το άκουσμα του Daniel” οπτικοακουστικά εθνογραφικά δοκίμια σχετικά με τις πλημμύρες στην Μαγνησία, Σεπτέμβριος 2023. Προπτυχιακό Σεμινάριο “Σπουδές Ήχου και Πολιτισμική Κριτική», χειμερινό εξάμηνο 2023-24. Επιμέλεια: Δάφνη Τραγάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
https://www.youtube.com/channel/UCxcWeSo3zFh_E88rej0yACQ
• Αφιέρωμα στις Ευρωπαϊκές Μέρες Ανθρωπολογίας μπορείτε να βρείτε στο blog του ΣΚΑΕ : https://anthroassociation.gr/blog/
* Δείτε:
1. Το αναλυτικό πρόγραμμα
https://anthroassociation.gr/evropaikes-meres-anthropologias-stin-ellada-2024
2. Το σύνολο των εκδηλώσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη
https://easaonline.org/resources/europe-anthro-day
The Board of the Association of Social Anthropologists Greece
www.anthroassociation.gr
www.faceboΑok.com/AnthroAssociation.gr